Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 124. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 27.08.2015. 23:07 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Влада Црне Горе, на данас одржаној 124. сједници којом је предсједавао потпредсједник Душко Марковић, дала је позитивно Мишљење на Приједлог резолуције о подршци интеграцији у НАТО достављен од стране Скупштине Црне Горе. У расправи је наглашено да, у тренутку када Црна Гора очекује позив за пуноправно чланство у НАТО-у, Влада ову скупштинску иницијативу сматра цјелисходном и врло значајном. Влада је изразила увјерење да ће преношење дебате о евроатлантској интеграцији наше државе у Скупштину подићи квалитет јавног дијалога и показати да постоји јасна и недвосмислена парламентарна већина која подржава пуноправно чланство у НАТО-у, чиме ће утицати на даљи раст јавне подршке остварењу тог најважнијег спољнополитичког циља.

Влада је утврдила Приједлог закона о безбједности хране којим се прописују услови за безбједност хране и обавезе и одговорности субјеката у пословању храном, ради заштите живота и здравља људи, животне средине, потрошача и ефикасног функционисања тржишта. Доношење овог закона је посебно важно јер представља један од услова за испуњавање мјерила које се односи на усаглашени правни оквир у циљу отварања преговора у Поглављу 12 – безбједност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика. Новим законом се успоставља централни надлежни орган, чиме ће се обезбиједити предуслови за побољшање стратешког управљања безбједношћу хране. Такође, нови приступ резултираће ефикаснијем искоришћавању средстава за контролу, унаприједиће информисање о ризику за здравље људи који потиче од хране, кроз успостављање националног система брзог узбуњивања и обавјештавања и размјену информација са Европском комисијом.

У склопу европске агенде, Влада је утврдила и приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о жигу и Закона о правној заштити индустријског дизајна, чијим доношењем ће се ова област усагласити са законодавством ЕУ, а тиме испунити и обавезе из Поглавља 7 - Право интелектуалне својине.

Настављајући активности предвиђене Стратегијом за трајно рјесавање питања расељених и интерно расељених лица, Влада је усвојила Информацију о предузетим мјерама у циљу затварања кампа Коник и Врела Рибничка и донијела закључке неопходне за рјешавање имовинско правних односа над изграђеним објектима.

Усвојена је и Информација о присутним проблемима у примјени члана 197Л Закона о пензијском и инвалидском осигурању којим је прописано да осигураник, коме је у привредном друштву, са власничким удјелом државе, престао радни однос због увођења стечаја, стиче право на старосну пензију са навршених 30 година стажа осигурања за мушкараце, односно 25 година за жене. Због непрецизности норме у случајевима када је привредни субјект био у друштвеној својини, Влада је закључила да таква предузећа треба сматрати као привредна друштва у којима је држава имала власнички удио.

У оквиру кадровских питања, Влада је донијела Рјешење о разрјешењу Рајка Баровића дужности директора Јавног предузећа за управљање морским добром Црне Горе, на лични захтјев.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?