Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Посјета Групе НАТО бродова снажна подршка црногорским НАТО интеграцијама

Објављено: 05.09.2015. 02:32 Аутор: Министарство одбране

Данас је на турском адмиралском броду ,,Мехмед-паша Соколовић“ који предводи НАТО Групу бродова за противминска дјејства (НАТО Мине Цоунтер-Меасурес Гроуп ТWО, СНМЦМГ 2) одржана прес конференција на којој су се новинарима обратили командант Морнарице Војске Црне Горе, капетан бојног брода Дарко Вуковић, начелник Штаба Савезничке поморске команде НАТО-а (МАРЦОМ) из Нортвуда у Великој Британији, вицеадмирал Ђорђо Лацио и командант Групе, капетан бојног брода Рамазан Кесгин.

Командант Вуковић је истакао да посјету ових бродова НАТО Групе Црна Гора доживљава као додатну потврду веома интензивне и успјешне војне сарадње НАТО-а и Црне Горе, односно морнарица земаља чланица НАТО-а и Морнарице ВЦГ. ,,Овакве активности значајно доприносе, прије свега, даљој изградњи способности Морнарице ВЦГ за националне потребе, затим њеној интероперабилности и обучености за учествовање у међународним мировним мисијама и операцијама, чиме дајемо свој активан допринос изградњи мира и стабилности у свијету“, казао је кбб Вуковић.

Он је повукао историјску паралелу, подсјећајући да ово није прва посјета Црној Гори од стране једне од четири постојеће групе НАТО поморских снага, те да се прва оваква посјета реализовала већ у првој години након обнове црногорске независности. ,,Тада, 2007. године, посјета три брода у оквиру НАТО тактичке поморске групе представљала је снажну подршку Црној Гори од стране земаља НАТО и допринијела учвршћивању нове геополитичке реалности на Западном Балкану“, казао је кбб Вуковић и додао да обије ове посјете посматра у контексту све извјеснијег завршетка интеграционог процеса учлањења Црне Горе у НАТО.

Прије пресс конференције заповједник турског миноловца ,,АКЦАКОЦА“ Јазим Тејкин повео је новинаре у обилазак брода и објаснио им његове карактеристике, као и искуство које има у проналажењу и уништавању мина у Медитерану и Црном мору. Он је нагласио да Група 2 постоји као јединствена јединица од 2001. године, а да је турски миноловац чији је заповједник један од шест идентичних бродова који су изграђени у Турској 2008. године. Миноловци ове Групе посједују најсавременију технологију која је у стању да детектује убојна средсва која леже на дну мора и која су заостала још из ратова током 20. вијека. Заповједник Тејкин је у разговору са новинарима издвојио Дарданеле као наугроженију зону са аспекта опасности од заосталих подводних мина из ратова током 20. вијека. Он је најавио да ће Група бродова за противминско дјеловање током свог боравка у Црној Гори осмотрити и подморје у црногорским територијалним водама.

У склопу посјете ове НАТО Групе, у периоду од 8. до 10. септембра 2015. године, одржаће се заједничка вјежба на мору под називом „ЈОИНТ ЕФФОРТ 2015“ у којој ће учествовати бродови НАТО и Морнарице ВЦГ, а која ће се састојати из вјежби здруженог пловљења, пресријетања на мору, вјежби трагања и спашавања и вјежби против минских операција на мору.

Вјежба ће се изводити по НАТО процедурама са циљем унапређења интероперабилности Морнарице ВЦГ са партнерима из НАТО-а, што је одлична прилика да против мински рониоци Морнарице ВЦГ размијене искуства и стекну нова знања од својих колега из Турске, Њемачке и Грчке.

Вјежба је од великог значаја за Морнарицу ВЦГ јер је ово прва вјежба са НАТО партнерима у којој су укључени против мински бродови, односно по први пут ће се изводити здружене против минске операције у територијалном мору Црне Горе.

Изјава капетана бојног брода Дарка Вуковића, команданта Морнарице Војске Црне Горе

 
  
МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?