Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Ђукановић - Бергтун: Историја Црне Горе је непрестана борба за слободу, у којој посебно мјесто има антифашистички устанак и борба народа у ИИ свјетском рату

Објављено: 02.10.2015. 22:59 Аутор: Служба за односе с јавношћу
   
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић примио је данас предсједника Свјетске федерације ветерана Дан Вига Бергтуна. У разговору је учествовао и потпредсједник Савеза удружења бораца НОР и Антифашиста Црне Горе др Љубо Секулић.

Премијер Ђукановић је изразио задовољство што је Црна Гора на прави начин заступљена у овој великој свјетској организацији која окупља 121 државу и што је, према ријечима предсједника Бергтуна, једна од њених најактивнијих чланица.

„Историја Црне Горе је непрестана борба за слободу и опстанак, у којој посебно мјесто има антифашистички устанак и борба народа Црне Горе у Другом свјетском рату“ - рекао је Ђукановић, нагласивши веома важном улогу бораца и антифашиста, који су прије свих позвани да заједно са свима нама чувају ту славну традицију и сјајну тековину Црне Горе, да је афирмишу на међународној сцени. 

Премијер је упознао високог госта о прогресу Црне Горе у преговарачком процесу са ЕУ, као и напорима Владе и других субјеката у реализацији обавеза у сусрет очекиваном позиву за НАТО до краја ове године. Он је захвалио предсједнику Бергтуну на подршци борцима и антифашистима, који у континуитету пружају допринос остваривању националних стратешких интереса Црне Горе, као што је евроатлантска интеграција.

Предсједник Бергтун је између осталог истакао да Црна Гора представља примјер одговорног односа према ветеранима, апострофирајући њену позитивну улогу у региону, као и конструктивну сарадњу са Свјетском федерацијом ветерана, највећом организацијом такве врсте у свијету, без политичке и вјерске оријентације. Он је посебно говорио о значају безбједности, као и улози коју НАТО има у контексту савремених глобалних изазова, потенцирајући улогу његове земље Норвешке у Алијанси од првог дана и чињеницу да је данас њен генерални секретар бивши норвешки премијер Јенс Столтенберг.

Ђукановић и Бергтун су заједнички изразили задовољство и због традиционалног црногорско-норвешког пријатељства и нивоа политичких односа и укупне сарадње између Црне Горе и Норвешке.
   
Служба за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?