Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Конференција о миграцијама у Луксембургу: Помоћи државама погођеним избјегличком кризом

Потпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић и министар унутрашњих послова Рашко Коњевић учествовали су на конференцији о миграцијама, која је јуче одржана у Луксембургу.

Основни циљ Конференције био је јачање сарадње између свих држава погођених миграторном и избјегличком кризом и утврђивање смјерница дјеловања по том питању. Фокус конференције био је усмјерен на дискусију о повећаном броју миграната који долазе претежно из држава Блиског Истока, кроз Западни Балкан, ка ЕУ.

У расправи је оцијењено да су солидарност, квалитетно управљање и заједничко дјеловање кључни правци даљег развоја система управљања миграцијама и избјегличком кризом на нивоу ЕУ, држава Западног Балкана и Источног Медитерана.

Конференција је резултирала усвајањем Декларације, којом је исказано опредјељење ЕУ и њених чланица да државама из региона Западног Балкана, које су погођене избјегличком кризом, буде пружена основна хуманитарна помоћ и помоћ у изградњи пријемних и смештајних капацитета.

Декларацијом је утврђено да ће један дио активности бити усмјерен и на боље управљање и контролу граница, како би се омогућила ефикасна регистрација избјеглица и миграната, обрада захтјева за азил и враћање оних који немају право на заштиту. Конференција је резултирала и утврђивањем смјерница за дјеловање у правцу пружања појачане помоћи Турској, Либану и Јордану - земљама које су до сада прихватиле око четири милиона избјеглица из Сирије.

Посебно значајне за Црну Гору су одредбе Декларације којима се препознаје значај укључивања МАРРИ иницијативе у остваривању циљева Декларације, као јединствене иницијативе за државе Западног Балкана, која за циљ има промовисање тјешње регионалне сарадње и свеобухватног, заједничког и усклађеног приступа питањима азила, миграција, контроле граница и визног режима.

На Конференцији су учествовали министри спољних и унутрашњих послова ЕУ, Западног Балкана, Турске, Либана, Јордана, као и представници међународних агенција: УНХЦР, ИОМ, WФП. Састанком су предсједавали високи представник ЕУ Федерика Могерини и министар за миграције и азил Луксембурга Жан Аселборн. Конференцију је отворио предсједник Владе Луксембурга Хавијер Бетел.


Министарство унутрашњих послова / Служба за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?