Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Суџоу: Представници Владе разговарали са челницима више кинеских компанија

Објављено: 24.11.2015. 16:34 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем проф.др Вујица Лазовић и министри саобраћаја и поморства Иван Брајовић и туризма и одрживог развоја Бранимир Гвозденовић састали су се током самита НР Кине и земаља Централне и Источне Европе у Суџоу у Кини са представницима компаније ЦРБЦ са којом је Влада Црне Горе закључила комерцијални уговор о пројектовању и изградњи прве дионице аутопута Бар-Бољаре.

Предсједник компаније ЦРБЦ Вен Ганг захвалио се на почетку разговора Влади Црне Горе, посебно Министарству саобраћаја и поморства, на подршци и помоћи у циљу реализације овог веома захтјевног пројекта.

Потпредсједник Лазовић је напоменуо да је ријеч о најзначајнијем пројекту у историји Црне Горе и да су сви капацитети црногорске администрације усмјерени у циљу подршке и напретку овог пројекта. Након размјене ставова о тренутном статусу реализације пројекта аутопута Бар-Бољаре, саговорници су се сагласили да ће реализација пројекта, ако буде у складу са утврђеним роковима и динамиком, бити основа за наставак сарадње и на другим пројектима.

Компанија ЦРБЦ је изразила заинтересованост за реализацију још неколико пројеката у Црној Гори попут развоја Луке Бар, изградње моста Вериге и индустријског парка и заобилазнице око Будве, док је црногорска делегација, поред поменутих пројеката, као потенцијалне области за сарадњу истакла туризам и комуналну инфраструктуру, као и изградњу друге дионице аутопута.

Služba za odnose s javnošćuПотпредсједник Лазовић и министар Гвозденовић разговарали су са представницима кинеске компаније Хуаwеи – једне од водећих кинеских компанија у области високих технологија.

Генерални директор компаније Хуаwеи за регион Балкана Веи Вењуан и директор за Црну Гору у Босну и Херцеговину Цуи Фенгхуа истакли су значај сарадње са Црном Гором и представили планове за унапређење сарадње у наредном периоду. Потпредсједник Лазовић је нагласио заинтересованост Црне Горе за стратешко партнерство са компанијом Хуаwеи и нагласио да постоји простор за сарадњу у више пројеката, а нарочито у пројектима који су производно орјентисани и реализују се у партнерству са Владом. Истакнуто је да постоје значајни пројекти у области информационе технологе који могу бити веома интересантни за унапређење у наредном периоду.

Представници компаније Хуаwеи су представили донацију за стипендирање десет црногорских студената, на чему се потпредсједник Лазовић захвалио и истакао то као добар начин за почетак квалитеније сарадње са компанијом Хуаwеи.

Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем проф.др Вујица Лазовић разговарао је у Суџоу са челницима кинеске компаније Ництецх која производи мобилне скенере за граничну контролу. На састанку са потпредсједником Ництецха Миаом Ћитијаном (Qитиан) и генералним директором Ћијуаном Фуом договорено је да та компанија организује у Управи царина Црне Горе обуку запослених за коришћење донираних скенера као и да предложи модел унапређења постојећег контролног система тако што би контрола била централизована. Нови систем подразумијевао би истовремену двоструку контролу – на граници и у главном контролном центру.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?