Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Берлин: Државе западног Балкана имају јасну перспективу придружења ЕУ

Služba za odnose s javnošćuПотпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић, учествовао је данас на Седмој АСПЕН Конференцији министара вањских послова југоисточне Европе, која је одржана у Берлину.

Државе западног Балкана имају јасну перспективу прикључења Европској унији, јер је регион у цјелини, безбједносно, политички и привредно, од великог значаја за Европу, поручено је са конференције. Констатовано је да процес европске интеграције нема алтернативу те да ће региону осигурати дугорочну стабилност, безбједност и економски развој. Током конференције је истакнуто да у свим земљама Југоисточне Европе постоји висок степен подршке јавности европској идеји која ће, и у наредном периоду, бити генератор друштвеног прогреса и просперитета. 

У Берлину је данас поздрављен и видљив напредак Црне Горе у преговарачком процесу са ЕУ, а остале државе су охрабрене за наставак започетих реформи, захваљујући којим ће наставити да континуирано испуњавају обавезе из европске агенде. Потпредсједник Лукшић је поновио да приступање Црне Горе европским и евроатлантским структурама представља њене стратешке спољнополитичке приоритете и апострофирао да би се скоро упућивање позива за чланство у НАТО позитивно одразило не само на Црну Гору, већ на регион у цјелини.

Током конференције је било ријечи и о заједничком дјеловању и сарадњи у циљу суочавања са тренутним глобалним изазовима попут мигранстке кризе и борбе против тероризма, као и унапрјеђењу регионалних економских, првенствено инфраструктурних веза, те важности што снажнијег повезивања земаља југоисточне Европе међусобно, али и са другим европским партнерима. У том контексту, још једном је указано на важност наставка сарадње у оквиру Берлинског процеса.

Седма Аспен конференција је одржана у организацији Института Аспен - Њемачка, уз покровитељство министара вањских послова СР Њемачке и Републике Италије.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА И ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?