Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Барселона: Потпредсједник Лукшић учествовао на министарској конференцији Уније за Медитеран

Služba za odnose s javnošćuПотпредсједник Владе и министар вањских послова и европских интеграција Игор Лукшић учествовао је на министарској конференцији Уније за Медитеран (УзМ) која је одржана данас у Барселони, а којом су предсједавали министар вањских послова Шпаније Хосе Мануел Гарсија Маргаљо, висока представница ЕУ за вањске послове и безбједносна питања Федерика Могерини и потпредсједник Владе и министар вањских послова и исељеништва Хашемитског Краљевства Јордана Насер Јудех.

Током конференције је размотрен досадашњи напредак УзМ за период од 2012. године, када су ЕУ и Јордан преузели предсједавање Унијом, а у фокусу разговора били су актуелни изазови са којима се суочава евро-медитерански регион са циљем да се ојача и унаприједи партнерство и сарадња.

Потпредсједник Лукшић је казао да Црна Гора, као медитеранска земља, снажно подржава све активности Уније за Медитеран, указавши на значај регионалних активности у оквиру УзМ нарочито у контексту бројних изазова с ​​којима се суочава наша регија. „Управо зато регионална сурадња остаје наш кључни приоритет, а удруженим напорима кроз конкретне пројекте, интензивирање дијалога и размјену знања и искуства, можемо одговорити на све проблеме за добробит цијелог региона“, казао је Лукшић.

Подсјетивши на двадесетогодишњицу потписивања Барселонске декларације, Лукшић је оцијенио да је управо тај јубилеј најбољи показатељ веома интезивне и садржајне сарадње у правцу континуираног економског, социјалног, културног али и безбједносног развоја свих земаља евро-медитеранске регије. У том смислу, поздравио је и недавно усвајање Декларације о плавој економији, која садржи преглед кључних стратешких докумената и иницијатива на Медитерану у циљу јачања и промоције политике плаве економије и даје значајан допринос изградњи партнерстава између регионалних чинилаца релевантних у контексту спровођења политике заштите животне средине и поморства на Медитерану.

У свом обраћању, потпредсједник Лукшић је, у контексту актелних пријетњи глобалном миру и сигурности, указао и на улогу и важност медијације, истакавши да је Црна Гора чланица Групе пријатеља медијације те да учествује у раду Иницијативе за медијацију у региону Медитерана, у оквиру које 2016. наша земља жели да буде домаћин годишње конференције.

На маргинама конференције потпредсједник Лукшић је имао краће сусрете са министром вањских послова Шпаније Хосе Мануел Гарсија Маргаљом, високом представницом ЕУ за вањске послове и безбједносна питања Федериком Могерини, потпредсјендиком Владе и министром вањских послова Словачке Републике Мирославом Лајчаком, државним секретаром француског Министарства вањских посова Арлемом Дезиром и другим званичницима из региона. Током разговора су размијењена мишљења о актуелним изазовима, интеграцији у ЕУ и НАТО нарочито у контексту децембарске одлуке о позиву за чланство у Сјевероатланстком савезу, као и модалитетима даљег јачања билатералне и регионалне сарадње.

МИНИСТАРСТВО ВАЊСКИХ ПОСЛОВА И ЕВРОПСКИХ ИНТЕГРАЦИЈА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?