Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Коњевић са амбасадорима држава чланица ЕУ: Стигли први уређаји за електронску идентификацију бирача

Објављено: 27.11.2015. 02:09 Аутор: Министарство унутрашњих послова
У Црну Гору је стигао први контигент од 300 уређаја за електронску идентификацију бирача, казао је министар унутрашњих послова Рашко Коњевић на састанку са амбасадорима држава чланица ЕУ, на којем је учествовао на позив амбасадора ЕУ Митје Дробнича.

Министар је додао да се испорука преосталих 900 уређаја очекује у три фазе – у децембру и јануару мјесецу. На састанку, чија је тема била изборно законодавство, министар је извијестио представнике мисија држава чланица ЕУ о активностима које је МУП предузео на примјени Закона о бирачком списку и Закона о избору одборника и посланика. Казао је да је у фербуару успостављен нови бирачки списак и објаснио његово функционисање, да је покренут портал www.бираци.ме, омогућен увид и праћење промјена у бирачком списку свим политичким партијама које су то тражиле, те да су покренуте процедуре набавке опреме за паковање и слање обавјештења - позива који се шаљу грађанима након закључења бирачког списка. Оцијенио је да ће овим бити завршене обавезе МУП-а из поменутих закона и напоменуо да МУП није надлежан за спровођење избора.

Министар Коњевић је указао на три нивоа контроле бирачког списка – од стране политичких партија, Државне изборне комисије, као и самих грађана. У том контексту изразио је наду у веће интересовање партија за добијање приступа апликацији бирачког списка, али и већи број провјера преко портала www.бираци.ме од стране самих грађана.

Разговарано је и о обавезама локалних самоуправа за доношење одлука о називима насеља, улица и тргова, на основу којих општинске изборне комисије могу да донесу рјешења о бирачким мјестима која ће у потпуности бити у складу са Законом о бирачком списку, како би их МУП могао имплементирати. Изражено је очекивање да ће општине своје обавезе, у смислу доношења одлука, завршити до краја године.

Министарство унутрашњих послова


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?