Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Договорено потписивање Споразума у области одрживог развоја између Црне Горе и Белгије

Објављено: 30.11.2015. 23:23 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић започео је званичну посјету Бриселу билатералним сусретом са белгијском министарком одрживог развоја, енергетике и животне средине, Мари Кристин Мергем, током којег је констатован и похваљен напредак Црне Горе на путу евроатланских интеграција.

Министри су размијенили информације о активностима два министарства у областима одрживог развоја и туризма, позитивно оцијенивши досадашњу сарадњу, уз констатацију да постоји још простора за њено унапређење, што може дати додатни импулс укупној сарадњи двије земље.

„Дефинисали смо активности на којима ћемо заједнички радити по питању животне средине у наредном периоду и преносу најбоље европске праксе у третману комуналног отпада, а конкретни резултати тих договора могу се очекивати током сљедеће године. Белгија је у самом врху држава чланица ЕУ кад је у питању управљање комуналним оптадом, па би њихова искуства могла да доприносу успостављању ЕУ стандарда у Црној Гори“, констатовао је Гвозденовић.

Током састанка договорено је да се убрзано ради на потписивању билатералног споразума између два министарства у области животне средине, с посебним фокусом на размјену искуства у управљању комуналним отпадом.

У оквиру билатералног споразума, поред питања животне средине, посебан акценат биће стављен на одрживи развој, с амбицијом да се додатно унаприједи економска сарадња између Црне Горе и Белгије. Договорена је посјета белгијске министарке Црној Гори сљедеће године, што би била прилика и за потписивање споразума о билатералној сарадњи.

Министар Гвозденовић, у наставку своје посјете Бриселу, састаће се са шефом јединице за Црну Гору у Главном директорату за проширење и сусједску политику Дирком Лангеом, те комесаром за животну средину, поморске послове и рибарство, Карменуом Велом, а посјетиће и Европски парламент, гдје ће се састати са посланицом Анализ Додс.

Министарство одрживог развоја и туризма
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?