Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Квалитетна заштита животне средине предуслов даљег динамичног развоја Црне Горе

Објављено: 01.12.2015. 01:27 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Црна Гора жели да убрза одрживи развој, уз одлучност да питањима заштите животне средине дâ висок приоритет у реализацији кључних развојних политика, попут туризма, енергетике, пољопривреде и саобраћаја, саопштио је министар одрживог развоја и туризма Бранимир Гвозденовић током састанка са европским комесаром за животну средину Карменуом Велом у сједишту Европске комисије данас у Бриселу.

Констатујући да је квалитетна и одржива заштита животне средине предуслов динамичног економског развоја Црне Горе, министар Гвозденовић је упознао европског комесара са динамиком израде свеобухватне националне стратегије чији је циљ усвајање захтјевних европских стандарда из ове области.

Комесар Вела је поздравио активности на изради националне стратегије, наглашавајући значај овог стратешког документа као основе за транспозицију европског законодавства и његову успјешну примјену. Оцијенио је веома позитивним инклузивни приступ владе и тијесну међуресорску комуникацију приликом израде стратегије, као и интенцију укључивања представника цивилног сектора и привреде у широке друштвене консултације о овој веома комплексној и захтјевној теми.

Министар Гвозденовић је указао да је Црна Гора, у којој заштићене области чине једну четвртину укупне државне територије, свјесна да нема динамичног економског развоја, а нарочито не развоја одрживог туризма, без озбиљне посвећености и великих улагања у заштиту животне средине.

Министар је саопштио да је усвајање европских стандарда и остварење високог степена заштите животне средине од пресудног значаја за остварење пројекција туристичког развоја, по којима се очекује да Црна Гора до 2025 више него удвостручи тренутни број туристичких посјета, уз повећање удјела туризма у БДП-у са тренутних 20% на чак 31%. У том смислу, изразио је захвалност на досадашњој стучној и финансијској подршци Европске комисије, уз очекивање да ће европски експерти наставити да подржавају напоре укупне црногорске јавне администрације у достизању високих европских стандарда заштите животне средине у свим секторским политикама.

Комесар Вела се сложио са констатацијом да је квалитетна заштита животне средине предуслов економског развоја, изражавајући пуну спремност Европска комисије да Црној Гори понуди сву расположиву помоћ у остваривању стандарда прописаних европским законодавством.

Министар одрживог развоја и туризма сусрео се данас такође са шефом јединице за Црну Гору у Европској комисији Дирком Лангеом и посланицом Евопског парламента из партије зелених Тери Рентке.

Са господином Лангеом је било ријечи о даљој динамици испуњавања услова за отварање преговарачког поглавља 27. Министар је саопштио да ће пуна примјена европских стандарда у овој области захтијевати велике инвестиције у области заштите животне средине, за које ће Црној Гори бити неопходна подршка Европске уније. Ланге је поздравио напоре које Министарство одрживог развоја и туризма чини у правцу припреме свеобухватне и квалитетне националне стратегије из области животне средине и изразио спремност Европске комисије да подржи напоре Црне Горе у овом правцу.

Током сусрета са еуропосланицом Рентке, министар је представио напредак остварен у унапређењу стања заштите животне средине у Црној Гори, са нарочитим нагласком на проналажење најбољег модела одрживе заштите подручја улцињске Солане. Указао је на значај одлуке да управљање подручјем Солане буде повјерено Националним парковима Црне Горе, чиме је држава недвосмислено афирмисала своје опредјељење да обезбиједи висок ниво заштите овог подручја посебне природне вриједности. Навео је да ће даљи кораци бити усмјерени на проналажење одрживог рјешења и утврђивања опрималних нивоа заштите за наведено подручје.

Министарство одрживог развоја и туризма
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?