Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарство одрживог развоја и туризма опредијељено за заштиту Солане

Проглашење неуставном Одлуке о измјени и допуни Просторног плана Црне Горе до 2020. године у контексту заштите улцињске солане биће одговорно сагледано, уз напомену да Министарство одрживог развоја и туризма нема мандат, те тиме ни намјеру да коментарише одлуке суда. Истовремено, цијенећи важност овог подручја, неспорно је јасно опредјељење Министарства и других ресорних институција за заштиту овог локалитета, које је до сада много пута предочено како како домаћој, тако и међународној јавности. У том правцу иду сви плански документи које предлаже ово Министарство, или на које даје мишљење, баш као и планови да се управо са улцињском соланом представимо на овогодишњем Бијеналу архитектуре у Венецији, дајући тако додатну међународну, одрживу димензију овом комплексном питању.

Предметном судском одлуком не утиче се на процес заштите у планским документима нижег реда. Стога наглашавамо да управо Нацрт Просторног плана посебне намјене за обално подручје, предвиђа заштиту овог локалитета и изградњу комплементарних туристичких садржаја (посматрања флоре и фауне и еко ризорт) на једном мањем дијелу Солане, на којем и сада постоји грађевинско подручје површине свега око 6ха (од укупно скоро 1500ха колико обухвата цијела Солана), те нема ни говора о било каквим великим туристичким или другим капацитетима у оквиру локалитета Солане о којима се у јавности говори. На тим принципима израђен је и Просторни план општине Улцињ који је у фази Предлога. На крају, ни сам државни план није предвиђао претварање комплекса Солане у грађевинско подручје. Појашњења ради, истичемо да Нацрт Просторног плана за обално подручје, који је сада у фази јавне расправе, предвиђа ширу развојну туристичку зону од 70 ха, али она највећим дијелом обухвата простор ван граница Солане. 

Дакле, нико, нити од општине нити од Министарства, не може тражити издавање било какве грађевинске дозволе за овај простор, јер, у складу са горе наведеним, не постоје плански предуслови за тако нешто.

Често се у јавности могло чути да се процес стављања Солане под заштиту одлаже, што не договара истини. Цијенимо да сви морамо бити свјесни да је, управо због важности овог простора изграђеног 1934, редосљед корака у току процеса заштите кључан. Наиме, овај локалитет захтијева како заштиту, тако и одрживо управљање, обзиром да је ријеч о вјештачком екосистему, који не може опстати сам од себе тј. одржава се уз човјекову помоћ. Намјера Министарства је да додатно унаприједи цијели поступак проглашења Солане заштићеним подручјем, посебно са аспекта управљања тим подручјем, укључујући и средства за управљање. Само тако ћемо избјећи да процес заштите буде оптерећен евентуалним одштетним захтјевима (као што је то био случај са Тиватским солилима), који би могли да представљају велику финансијску обавезу за Црну Гору тј. будућег управљача.

Прецизности ради, истичемо да дио Нацрта Одлуке о проглашењу Солане спомеником природе општине Улцињ, која представља основу за ставјање под националну заштиту, чини и Студија заштите. Њоме се, између осталог, предвиђа да будући управљач Соланом организује производњу соли. Но, Студија није дала модел финансијске одрживости будућег заштићеног подручја - дио који сматрамо изузетно значајним за квалитетну заштиту и одрживост овог система. Због тога смо одговорним и озбиљним приступом, уважавајући комплексност теме, сматрали да су потребне додатне анализе које би ријешиле ова отворена питања.

Стога је Министарство одрживог развоја и туризма већ ангажовало међународне и домаће експерте у намјери да додатним мишљењима тј. стручним налазима помогну у рјешавању ових дилема.

Наравно, поздрављамо, подржавамо и цијенимо све иницијативе и праћење комплетног процеса заштите, уз, вјерујемо, разумијевање да одговоран приступ једном овако важном питању, захтијева одређено вријеме и није у колизији са нашим неспорним опредјелјенјем за заштиту.

Министарство одрживог развоја и туризма / Служба за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?