Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Влаховић у Трсту: Црна Гора и АРЕА Научно-технолошки парк потписали Споразум о научној и технолошкој сарадњи

Ministarstvo naukeДелегација Црне, Горе, коју предводи министарка науке проф. др Сања Влаховић, борави у дводневној посјети Трсту, на позив предсједника Научно-технолошког парка АРЕА Адриана Де Маиа, са којим је Министарство науке у претходном периоду остварило успјешну сарадњу.

Министарка Влаховић се данас сусрела са предсједником Де Маиом и предсједницом региона Фриули Венезиа Гиулиа Дебором Серраццхиани, које је упознала са активностима Министарства науке у протеклом периоду и плановима који се односе на Иновационо-предузетнички центар Технополис у Никшићу, на којем радови теку зацртаном динамиком, као и са активностима на успостављању првог научно-технолошког парка у Црној Гори, који би требао да се гради у комплексу кампуса Универзитета Црне Горе.

Након састанка потписан је споразум Министарства науке Црне Горе и АРЕА Конзорцијума за научна и технолошка истраживања за потребе развоја Отвореног система за иновације у Црној Гори. Сврха Споразума је успостављање конкретне сарадње и пружање техничке помоћи и подршке Министарству науке у изради Стратегије паметне специјализације, развоју иновација и преносу технологија и знања, те валоризације резултата истраживања, управљања иновацијама, оснивању старт-уп предузећа и развоју интегрисаног система подршке иновацијама - од идеје до тржишта. Споразумом се такође утемељује сарадња на пројектима који се финансирају из европских средстава, или на другим релевантним пројектима у областима које су обухваћене Споразумом, као и техничка помоћ Министарству науке за успоставјлање Центра за иновације у Црној Гори.

Ministarstvo naukeДругог дана посјете Трсту, министарка Влаховић ће се састати са директорима неколико центара изврсности и то: Међународног центра за Генетски инжењеринг и биотехнологију (ИЦГЕБ), Лабораторије Елеттра и Ферми, док ће чланови делегације обићи раyзличите институте у оквиру АРЕА парка и одржати низ састанака у којима ће бити укључени и представници Србије, Хрватске и Словеније. Ријеч је о покретању регионалних пројеката који ће помоћи развој у сродним областима.

У саставу делегације су помоћник министра науке мр Дарко Петрушић, декан Биотехничког факултета УЦГ проф. др Миомир Јовановић, директор Иститута за биологију мора из Котора др Мирко Ђуровић, члан Савјета за научноистраживачку дјелатност и руководилац за ангажовање особља и мобилности у БИО ИЦТ Центру изврсности доц. др Енис Кочан и извршни директор Иновационо предузетничког центра „Технополис“ Ратко Батаковић.

 
Видео: Министарка Влаховић у Трсту - Састанак са делегацијом АРЕА Парка И Регије Фрули Венеција Ђулиа - кадрови

 
 
 

Министарство науке / Служба за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?