Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 145. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 11.02.2016. 23:26 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Влада Црне Горе, на 145. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, усвојила је Програм изградње, одржавања, реконструкције и модернизације жељезниĉке инфраструктуре за 2016. годину. Средства која су одобрена Програмом за приоритетне радове текућег одржавања грађевинске и електротехничке инфраструктуре и финансирање управљања и регулисања саобраћаја планирана су Буџетом у укупном износу од 6.8 милиона еура.

У циљу усаглашавања са новим Законом о управном поступку, Влада је утврдила приједлоге закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, Закона о социјалној и дјечјој заштити, Закона о борачкој и инвалидској заштити и Закона о професионалној рехабилитацији и запошљавању лица са инвалидитетом.

Влада је донијела Уредбу о поступку наплате пореских потраживања имовином пореских обвезника. Доношењем Уредбе пружа се могућност пореским обвезницима да се растерете пореског дуга, како би се избјегла блокада рачуна и омогућило пословање у отежаним условима због укупне економске ситуације и неликвидности. Истовремено, на овај начин ће се постићи и ефикаснија наплата буџетских прихода. Уредбом је прописано да се порески дуг односи на обавезе чији износ прелази 100.000 еура, а имовином пореског обвезника сматра се: стамбено-пословна зграда, стамбена јединица и пословни објекат

У склопу редовног информисања Скупштине, Влада је усвојила Четврти полугодишњи извјештај о укупним активностима у оквиру процеса интеграције Црне Горе у Европску унију за период јул - децембар 2015. године. У наведеном извјештајном периоду Црна Гора је наставила са досадашњом динамиком преговарачког процеса и отворила два додатна преговарачка поглавља, заокруживши укупан број отворених поглавља на 22.

Влада је донијела Акциони план за имплементацију Стратегије за борбу против трговине људима за 2016. годину. План садржи конкретне активности, рокове, носиоце и партнере, показатеље успјеха и изворе финансирања. Поред осталог, предвиђено је јачање мустидисциплинарног приступа борби против трговине људима, интензивнија регионална и међународна сарадња у откривању и процесуирању ових кривичних дјела, као и у дијелу заштите жртава и спровођењу усаглашених политика борбе против овог феномена.

Донијета је и Одлука о додјели Уговора о обавези пружања услуга превоза путника од јавног интереса. С обзиром на то да се јавни интерес за пружање услуга превоза утврђује на основу критеријума задовољавања привредних и друштвено-социјалних потреба, а да дјелатност јавног превоза путника жељезницом није и не може бити рентабилна, Буџетом Црне Горе за 2016. годину, предвиђено је субвенционирање жељезничког превоза у износу од 2.8 милиона еура.

Поводом приједлога рјешења о додјели статуса истакнути културни стваралац у 2016. години, на сједници је донијет радни закључак којим се задужују надлежни органи да преиспитају нормативни оквир којим се регулише овај поступак, а посебно са аспекта улоге Владе.

Министарка рада и социјалног старања Зорица Ковачевић поднијела је Влади усмену информацију о повратку црногорских држављана којима су одбијени захтјеви за азил у западноевропским земљама. Тим поводом, Влада је задужила надлежне органе и институције да повратницима обезбиједе ефикасно остваривање свих припадајућих права. Такође Влада је упутила апел локалним самоуправама да се, у оквиру њихових надлежности, активније укључе у рјешавање проблема ових грађана.

Предсједник Владе је поново нагласио потребу хитног и комплетног сагледавања стања у предузећима у којима је држава акционар. Потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем је, с тим у вези, информисао Владу да ће за наредну сједницу бити припремљен опсежан материјал на ту тему.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?