Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада одржала сједницу посвећену структурним реформама

Објављено: 20.04.2016. 02:07 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Влада Црне Горе завршила је данас у Колашину дводневну тематску сједницу „Реформе за конкурентност - 2020“ којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић. Данашњом расправом обухваћене су реформа система здравства, реформа управљања јавним финансијама и административна реформа.

Структурна реформа у систему здравства подразумијева побољшање и унапрјеђење на мјестима препознатих слабости система, чиме се жели постићи финансијски одржив здравствени систем, који уз ефикасност пружа одговарајући квалитет за све кориснике услуга. Циљ реформе је да се те слабости елиминишу, а да се кроз нове процесе систем другачије организује, остварујући при том економске и финансијске резултате.

Мјере које су предвиђене у овој области фокусиране су, измедју осталог, на континуирано подизање нивоа стручности, унапређење управљања у здравственим установама, као и реформу модела финансирања.

У реформи управљања јавним финансијама постављена су два основна циља: обезбјеђивање спремности Црне Горе да идентификује, предуприједи и управља фискалним ризицима, прекомјерним фискалним дефицитима и макроекономским неравнотежама и осигурање да јавна потрошња буде структурисана тако да подстакне развој привреде и осигура бољи квалитет живота свих грађана. Кључне рефроме предложене овим документом се фокусирају на двије области – расходна страна и приходна страна.

На расходној страни предложене мјере треба да обезбиједе ограничавање и одговорно планирање јавне потрошње као и одговорно управљање јавним дугом. Реформе на расходној страни су директно повезане са реформама у свим осталим областима: систему образовања, здравства, рада, социјалне заштите, пензијског и административног система. Циљ свих тих реформи јесте смањење учешћа трошка државе у економији и повећање квалитета и ефикасности јавне услуге.

Мјере на приходној страни треба да утичу на снижавање пореских стопа (укидање кризног пореза на доходак), даље поједностављење пореског оквира, посебно у дијелу процедура плаћања пореза, јачања капацитета приходних институција као и на повезивање пореске политике са политиком расхода.

Конзистентан систем јавне управе у који су интегрисани државна управа, локална самоуправа, јавне службе и регулаторна тијела и организацијски рационализована, бројно оптимализована и ефикасна администрација предуслови су стратешког планирања у области макроекономске и фискалне политике и економске валоризације друштва кроз привредни развој, инвестиције и одрживи економски раст. Управљање људским ресурсима је од кључног значаја за регулаторну реформу, унапријеђење пословног амбијента и јачање конкурентности црногорске привреде.

За постизање циља одрживог економског раста и укупног прогреса друштва потребна је рационалнија, ефикаснија, боље мотивисана администрација, уз истовремено јачање система надзора и одговорности за преузете обавезе, почев од нивоа руковођења, па до сваког радног мјеста у администрацији.

Предложене мјере административне реформе конципиране су тако да доведу до квалитетније организационе, фукционалне и техничке повезаности унутар и између надлежних органа, квалитетне, ефикасне размјене података и информација, ефикасности поступака, а, самим тим, и до квалитетнијег задовољавања права и интереса привредних субјеката, црногорских грађана и странаца.

Закључујући дводневни рад, премијер Ђукановић је изразио задовољсво садржајем и квалитетом расправе и усаглашених рјешења и нагласио да се у наредном периоду Влада у цјелини мора снажно и одговорно усредсредити на досљедну реализацију постављених реформских циљева.

Служба за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?