Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 155. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 29.04.2016. 00:38 Аутор: Служба за односе с јавношћу
   

Влада Црне Горе, на 155. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, усвојила је Извјештај о реализацији Програма рада за И квартал 2016. године, са Извјештајем о реализацији закључака Владе за ИВ квартал 2015. године. Програмом за текућу годину у И кварталу планирано је укупно 58 тема, од којих је реализовано 46, или 79,30 одсто. У дискусији је констатовано да се Програм реализује добром динамиком, док су кашњења у испуњавању преосталих обавеза објективне природе, најчешће због процедура усаглашавања са европским и другим међународним институцијама, те да су и ови материјали у финалној фази обраде.

На сједници је донијета Уредбу о условима за одлагање наплате пореских и непореских потраживања. Основни разлог за њено доношење је потреба свеобухватног и јединственог дефинисања поступка, кроз прецизирање услова и рокова за одлагање, утврђивање овлашћења за одлучивање и дефинисање инструмената осигурања плаћања потраживања. Новом уредбом се пореским дужницима, који се суочавају са проблемом неликвидности, омогућава превазилажење проблема у погледу плаћања пореских обавеза, уз давање гаранције држави о измиривању дуга у складу са одобреном динамиком. Утврђено је да се пореском дужнику може одобрити одлагање наплате пореских и непореских потраживања, ако дуг износи најмање: за физичко лице – 500 еура, предузетника и мало правно лице – 2. 000 еура, средње правно лице – 20. 000 еура и за велико правно лице – 50. 000 еура.

Влада је донијела Стратегију реинтеграције лица враћених на основу споразума о реадмисији за период 2016. – 2020. године, са Акционим планом за 2016. годину. Основни циљ Стратегије је стварање предуслова за адекватан приступ процесу повратка и реинтеграције на свим нивоима кроз додатно јачање институционалног оквира, ефикасан процес асистенције, едукацију, као и успостављање система за праћење спровођења планираних активности.

У склопу имплементације Закона о енергетици, Влада је донијела Уредбу о накнади за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора и високоефикасне когенерације. Основни циљ Уредбе је стварање реалног и одрживог механизма за обезбјеђивање подстицајних средстава за производњу електричне енергије из ових извора, и самим тим креирање повољнијег амбијента за инвестирање у овој области.

Ради стварања услова за несметану примјену Закона о зарадама запослених у јавном сектору, Влада је донијела Одлуку о варијабилном дијелу зараде и Одлуку о отпремнини запослених у јавном сектору.

Влада је донијела и одлуке о отварању конзулата Црне Горе у Перуу, са сједиштем у Лими и Чилеу, са сједиштем у Сан Хавијеру. На челу конзулата налазиће се почасни конзули.

Премијер је на крају сједнице, информишући Владу о политичком споразуму са опозицоним странкама и о предстојећој сједници Скупштине, рекао да вјерује да су сви чланови Владе сагласни у томе да је било вријеме за искорак који умањује степен подијела у црногорском друштву. Додао је да је ту врсту уступка могла да направи само власт и да је то тест спремности на сарадњу у корист државе Црне Горе. Говорећи о ресорима на чијем ће челу доћи до промјена, предсједник Владе је поновио оцјену да у државној инфраструктури Црне Горе има довољно простора за све.

 

Служба за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?