Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Министар правде потписао Споразум ЦГ и ЕУРОЈУСТ-а

Објављено: 03.05.2016. 23:51 Аутор: Дражен Радоњић

Видео: Изјава предсједнице ЕУРОЈУСТ-а Мишел Конинкс

Споразум о сарадњи Црне Горе и Европске јединице за правосудну сарадњу ЕУРОЈУСТ потписан је данас у Бриселу, чиме је Црна Гора постала саставни дио европског система правосудне сарадње у борби против тешких облика прекограничног криминала.

Споразум су потписали, у сједишту Европске комисије у Бриселу, министар правде Зоран Пажин и предсједница Колегијума ЕУРОЈУСТ-а, Мишел Конинкс, у присуству еврокомесарке за правду, потрошаче и равноправност полова Вере Јурове.

„Успостављањем уговорног односа између Црне Горе и ЕУРОЈУСТ-а унапређује се интеграција Црне Горе у институционалну структуру Европске уније и обезбјеђује тјешња сарадња у борби против прекограничног криминала са државама чланицама ЕУ и другим земљама које су склопиле сличне споразуме са ЕУРОЈУСТ-ом,” саопштио је министар Пажин након потписивања Споразума. Министар је објаснио да потписивањем овог споразума Црна Гора такође испуњава један од значајних циљева предвиђених Акционим планом за преговарачко поглавље 24 “Правда, слобода и безбједност”, као и Акционим планом за спровођење Стратегије реформе правосуђа за период 2014-2016.

Предсједница Колегијума ЕУРОЈУСТ-а Мишел Конинкс је оцијенила да данашњи споразум успоставља институционалне механизме за ефикаснију међународну правосудну сарадњу у кривичним стварима и представља највиши степен повјерења између Црне Горе и држава ЕУ у области сарадње у борби против тешких облика прекограничног криминала. Потписивање споразума између Црне Горе и ЕУРОЈУСТ-а, нагласила је, уједно је знак признања за предани рад црногорских институција протеклих шест година, одкада је започео процес преговарања за закључење овог споразума, као и за остварене резултате у претходном периоду.

Током билатералног сусрета који је претходио церемонији потписивања, министар Пажин је упознао европску комесарку за правду, потрошаче и равноправност полова Веру Јурову са кључним активностима и резултатима које Црна Гора остварује у оквиру преговарачких поглавља 23 и 24, као и у снажењу регионалне и међународне правосудне сарадње у областима борбе против корупције и криминала.

„Потписивање споразума о сарадњи са ЕУРОЈУСТ-ом је још један корак напријед за Црну Гору ка остваривању циљева у области владавине права, у склопу процеса европских интеграција,“ нагласила је комесарка Јурова, изражавајући спремност Европске комисије да настави да пружа подршку Црној Гори у њеним реформским напорима.

Споразумом се дефинише обим сарадње између Црне Горе и ЕУРОЈУСТ-а, одређују надлежна тијела за његово спровођење, механизми и институти за међусобну сарадњу као што су постављање државног тужиоца, односно магистрата за везу са ЕУРОЈУСТ-ом, особе за контакт, модалитети размјене информација са посебним освртом на питање приватности и заштите личних података и безбједности података, као и односа тог тијела са надлежним органима других држава.

ЕУРОЈУСТ је агенција Европске уније за правосудну сарадњу у кривичним стварима са сједиштем у Хагу, основана 2002. године. У њеном раду учествују представници држава чланица Европске уније, с циљем повећања ефективности сарадње и координације између надлежних тијела држава чланица ЕУ у спровођењу истрага и гоњења тешког прекограничног и организованог криминала, као и за унапрјеђење поступака пружања сложенијих облика међународне правне помоћи у кривичним стварима и убрзање поступака изручења.

Министарство правде / Служба за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?