Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 157. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 12.05.2016. 20:29 Аутор: Служба за односе с јавношћу
                                                            
У циљу рационализације и унапређење рада државне управе, Влада Црне Горе, на 157. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, утврдила је Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о централном регистру становништва. Предложеним одредбама предвиђено је преношење надлежности за вођење Централног регистра становништва са Министарства за информационо друштво и телекомуникације на Министарство унутрашњих послова. Оваквим рјешењем ће се подићи ниво ефикасности и економичности рада државне управе, с обзиром на то да Министарство унутрашњих послова води матичне регистре (евидентирање рођења, закључења брака, смрти и других законом утврђених података који се односе или су у вези са личним и породичним статусом) као и бирачке спискове.

Централни регистар становништва обухвата податке о црногорским држављанима са пребивалиштем Црној Гори, односно са одобреним сталним или привременим боравком у иностранству, податке о странцима са сталним или привременим боравком у Црној Гори, те податке о странцима који у Црној Гори имају имовину и права и обавезе по основу пензијског и инвалидског осигурања, пореза, хуманитарних и других разлога уколико је прописана таква евиденција.

Имајући у виду потребу усаглашавања црногорске визне политике са регулативама ЕУ и имплементације Шенген акционог плана, као и обавезу испуњења привремених мјерила у поглављу 24, Влада је донијела Уредбу о визном режиму. У сладу са визном политиком ЕУ, Уредбом су за држављане одређених земаља установљене визне олакшице које им омогућавају прелазак преко територије и боравак у Црној Гори до 90 дана, са важећом путном исправом без визе. Такође, имајући у виду развој билатералних односа између Црне Горе и Руске Федерације, заснованих на начелима пријатељства, разумијевања и сарадње, посебно интензивиране кроз инвестиције и боравак руских држављана у Црној Гори, Уредбом је прописано да држављани Руске Федерације могу прелазити преко територије и боравити у Црној Гори до 90 дана, са важећом путном исправом без визе.

Влада је донијела Уредбу о измјени и допунама Уредбе о организацији и начину рада државне управе којом се послови из надлежности Министарства унутрашњих послова, који се тичу газдовања граничним прелазима, обједињавају код Управе за имовину, органа надлежаног за управљање државном имовином. На овај начин успоставља се ефикаснији систем са јасно дефинисаним надлежностима и одговорностима, који подразумијева инвестиционо и текуће одржавање граничних прелаза и објеката неопходних за несметано и безбједно одвијање саобраћаја, вршење граничне контроле и других граничних послова, као и давање у закуп земљишта и објеката или дјелова објеката на граничним прелазима.

Влада Црне Горе је донијела Национални акциони план за заштиту од хемијских, биолошких, радиолошких и нуклеарних пријетњи и ризика (ХБРН) за период 2016-2020. На сједници је констатовано да Национални акциони план представља стратешки инструмент за утврђивање ХБРН ризика који су најрелевантнији за Црну Гору на пољу превенције, откривања, припремљености и одговора на насталу ситуацију. План ће послужити као оквир за даљу сарадњу са међународним институцијама које Црној Гори пружају подршку за израду и имплементацију пројеката у наведеној области.

    
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?