Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Владе ЦГ боравио у званичној посјети Републици Малти

Објављено: 19.05.2016. 04:02 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић боравио је данас на позив предсједника Владе Републике Малте Џозефа Муската у званичној узвратној посјети Валети.

Премијер Ђукановић је изразио задовољство развојем укупних односа између двију земаља, што, између осталог, потврђују и узајамне посјете предсједника влада двију земаља, у години у којој Црна Гора обиљежава десет година од обнове независности. Он је посебно потенцирао значај даљег јачања економских односа и у том правцу изразио очекивање да ће успостављена сарадња са „Енемалта“ на пројекту изградње вјетроелектране на Можури и њена успјешна имплементација бити додатан подстрек за динамизирање и диверзификацију билатералних односа, наглашавајући потенцијале за сарадњу у области пољопривреде, туризма, науке и здравства. Предсједник Владе Ђукановић је такође апострофирао заинтересованост Владе Црне Горе за размјену искустава са Малтом на плану европских интеграција, посебно у свијетлу предсједавања Малте Савјетом ЕУ почетком сљедеће године, уз констатацију да на платформи пријатељства можемо заједно оснажити сарадњу у приоритетним областима.

Малтешки премијер Џозеф Мускат је, уз срдачне ријечи добродошлице, оцијенио да између Црне Горе и Малте постоји добра синергија, о чему свједочи пројекат Можура, који је, према његовим ријечима, прва страна инвестиција Малте у Европи. Изразио је увјерење да је тим пројектом започета важна и позитивна етапа у развоју међудржавних односа. Премијер Мускат је истакао да Малта снажно подржава приступне преговоре и чланство Црне Горе у ЕУ и пренио пуну спремност да на том плану пружи потребну подршку и помоћ.

Заједнички је поздрављено потписивање Меморандума о сарадњу између два министарства здравља, као значајан корак у правцу дефинисања конкретних облика сарадње у области образовања и здравствених услуга.

Такође је договорено да током ове године буде организована посјета привредне делегације Малте Црној Гори.

У делегацији Црне Горе био је министар здравља Проф. др Будимир Шегрт, који је са малтешким колегом Крисом Феарнеом потписао Меморандум о сарадњи у области здравља и медицинских истраживања.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Видео: Свечани дочек предсједника Владе Мила Ђукановића испред Владе Малте - кадрови

Видео: Уписивање премијера Ђукановића у књигу посјетилаца - кадрови

Видео: Посјета премијера Ђукановића парку Уппер Барракка - кадрови

  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?