Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Горановић учествовао на Форуму Кине и земаља Централне и Источне Европе посвећеном књижевном стваралаштву

 

Ministarstvo kulture

Министар културе Павле Горановић говорио је данас у Мађарској на отварању Форума Народне Републике Кине и земаља Централне и Источне Европе, који је посвећен књижевности и књижевном стваралаштву.

На отварању Форума говорили су државни секретар за културу Мађарске Петер Хопал и министар културе Републике Хрватске Златко Хасанбеговић.

У свом обраћању, министар Горановић је нагласио да су повезивање и дијалог између различитих култура, ма колико неопходни и важни у времену глобализације, каткад били успорени препрекама које постављају националне културне политике, због чега се намеће потпреба јачања интеркултурног дијалога између наших земаља.

„Развој модела и инструмената културних политика указује на нове путеве који доводе у везу различите културе, али сам сигуран да нема ефикаснијег и потпунијег начина међукултурне комуникације од стваралачког израза, који је доступан и јаснан ванматичним културама. Радује ме што овај скуп слави универзални језик литературе” - рекао је Горановић.

Министар Горановић је подсјетио и на активности Црне Горе на промоцији њене културе на међународном плану:

„Министарство културе Црне Горе већ годинама учествује у афирмацији домаће кратке приче на међународном нивоу, и то преко пројекта који потенцира друштвени ангажман кроз стваралачки израз. Истакао бих да су писци из Црне Горе неколико година уназад биљежили значајне успјехе на међународном нивоу, и у више наврата показали вјештину да кроз форму кратке приче проникну у срж друштвених проблема на глобалном нивоу”.

Форум Народне Републике Кине и земаља Централне и Источне Европе је иницијатива која је покренута 2013. године, а која има за циљ динамизирање размјене и сардње међу земљама учесницама. Сусрету у Мађарској присуствују представници влада земља чланица иницијативе, као и умјетници и ствараоци који ће разговарати о положају и улози књижевног стваралаштва у савременом друштву.

У саставу црногорске делегације на Форуму, уз министра Горановића, је и амбасадор Црне Горе у Мађарској Мирсад Бибовић.

Министарство културе/Служба за односе с јавношћу

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?