Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Шегрт говорио на засиједању Скупштине СЗО у Женеви

Објављено: 24.05.2016. 01:55 Аутор: Министарство здравља
Министар здравља, проф. др Будимир Шегрт учествује на 69. засиједању Скупштине Свјетске здравствене организације, која се од 23. до 28. маја одржава у Женеви.

Кључна тема овогодишње сесије, коју је отворила генерална директорка Свјетске здравствене организације Маргарет Чан, је повезивање активности у области здравља са имплементацијом Агенде 2030, као кровним међународним инструментом за постизање одрживог развоја. Разматраће се и одговор Свјетске здравствене организације на кризне ситуације и нове пријетње са акцентом на зика вирус и еболу, те реформа система управљања СЗО и унапређење здравственог положаја миграната. На агенди ће се уобичајено наћи и питања вакцијације, заразних болести, отпорности на антимикробе, приступа здравственим услугама, посљедице загађења ваздуха, здравља жена и дјевојчица, исхране мајки и иновација у области здравства. Биће усвојен и буџет Организације за период 2016. - 2017. године.

У излагању на генералној дискусији, министар Шегрт је указао на везу здравља и Агенде 2030, те подсјетио да је Црна Гора кроз Националну стратегију за одрживи развој дефинисала глобални оквир за одговоран приступ досезању одрживог развоја. Указао је и на здравствене изазове присутне у Црној Гори, са посебним акцентом на незаразне болести, изразивши очекивање да ће СЗО пружити одговарајућу подршку јачању националних капацитета за квалитаетна истраживања, превенцију и контролу незаразних болести.

На маргинама сесије, министар Шегрт сусрео се са министром здравља Малте Крисом Феарнеом. На састанку су договорени даљи кораци на плану продубљивања сарадње Црне Горе и Малте у области усавршавања љекара.

Скупштина окупља 194 државе и најважнији је орган за доношење одлука Свјетске здравствене организације.

Министарство здравља
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?