Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора као лидер у евроатлантским интеграцијама у региону доприноси регионалној и глобалној безбједности

Објављено: 26.05.2016. 19:25 Аутор: Служба за односе с јавношћу
Делегација Црне Горе коју су чинили секретар Вијећа за националну безбједност Веселин Вељовић и руководилац НЦБ Интерпол Подгорица Управе полиције МУП-а Дејан Ђуровић учествовала је на ВИИ међународном састанку високих представника задужених за питања безбједности који је одржан у Грозном у Чеченској Републици Руске Федерације.

Састанак на тему глобалне безбједности отворили су предсједник Чеченске Републике Рамзан Кадиров и секретар Савјета за безбједност Руске Федерације Николај Патрушев.

Представници делегација 80 земаља разматрали су бројна питања из области међународне безбједности а посебно она која се односе на ризике, изазове и пријетње од радикализима и тероризма, као глобалних пријетњи миру и стабилности.

Констатовано је да Црна Гора, као лидер у евроатлантским интеграцијама у региону Западног Балкана са стабилном безбједносном ситуацијом, кроз националне и међународне активности доприноси регионалној и глобалној безбједности.

Секретар Вијећа за националну безбједност Веселин Вељовић имао је више билатералних сусрета са званичницима задуженим за питања безбједности из других држава, што је била прилика за размјену искустава из области безбједносих питања, у интересу регионалне и безбједности на ширем нивоу.

Током сусрета црногорске делегације са делегацијом Савјета за безбједност Руске Федерације Вељовић и Патрушев су констатовали је да је досадашња сарадња безбједносих служби двије земље била садржајна и квалитетна, те да ће се у наредном периоду интензивирати, посебно у областима борбе против тероризма, као глобане пријетње, и откривања и сузбијања организованог криминала. Састанак делегација Црне Горе и Авганистана био је прилика да се, осим разговора о изазовима глобалној безбједности, размијене и искуства из области борбе против међународног кријумчарења наркотика.

На састанцима је дискутовано и о актуелним процесима миграција као изазову за регионалну и међународну безбједност, као и о другим значајним питањима из области безбједности.

Међународни састанак у Грозном је одржан од 23. до 25. маја 2016. године, а осим делегација из 80 држава састанку су присуствовали и представници Уједињених нација.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?