Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Марковић примио делегацију америчког Конгреса: САД ће у Црној Гори имати поузданог партера

Објављено: 31.05.2016. 21:01 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Služba za odnose s javnošću Видео: Сусрет потпредсједника Марковића са чланом америчког Конгреса Мајклом Тарнером - кадрови

Потпредсједник Владе Душко Марковић примио је данас делегацију Конгреса Сједињених Америчких Држава, коју је предводио конгресмен Мајкл Тарнер (Мицхаел Турнер).

Потпредсједник Марковић је изразио захвалност на досадашњој подршци Владе и народа САД, и информисао госте о напретку наше земље у НАТО и европским интеграцијма, као и о постигнутим резултатима на пољу владавине права. „Партнерство Црне Горе и САД не можемо посматрати само кроз призму ваше снажне подршке нашој евроатлантској будућности. Сједињене Америчке Државе биле су и у претходној декади један од кључних партнера црногорског пута ка обнови независности, јер је та држава вјеровала у Црну Гору и њене капацитете у тренуцима озбиљних изазова“ – истакао је потпредсједник.

Потпредсједник Марковић се осврнуо и на билатералне односе двије државе, за које је оцијенио да су на високом нивоу, подсјетивши да су Сједињене Америчке Државе вјеровале у црногорски политички и правни систем, и биле држава са којом смо заједнички радили на комплексним питањима као што је јачање владавине права.

Конгресмен Тарнер је честитао Црној Гори јубилеј обнове државне независности, констатујући да наша земља има озбиљан интеграциони потенцијал и када је у питању чланство у НАТО, као и европска интеграција. Тарнер је честитао и на политичком споразуму власти и опозиције и избору нове Владе. „Младе демократије немају дугу традицију рјешавања конфликата. Црна Гора је и у том погледу показала зрелост“ - рекао је Тарнер.

Саговорници су размијенили мишљење о актуелним регионалним и глобалним безбједносним ризицима, а сарадњу безбједносних служби двије државе оцијенили као одличну и садржајну.

„Црна Гора је мала држава, и њене могућности да утиче на глобалну безбједност нијесу велике, али ће Сједињене Америчке Државе у нама имати поузданог и издашног партнера у питањима од заједничког интереса“. – закључио је Марковић.

Разговорима је присуствовала и амбасадорка САД у Црној Гори Маргарет Ен Уехара.

Служба за односе с јавношћу

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?