Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 162. сједнице Владе Црне Горе

Објављено: 24.06.2016. 01:57 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Влада Црне Горе на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, усвојила је Извјештај о јавном дугу Црне Горе на 31. децембар 2015. године. На основу расположивих података, у извјештају је закључено да нето јавни дуг Црне Горе на крају 2015. године, износи 2.361,58 милиона еура, што чини 65,69 одсто бруто домаћег производа. Након објављивања званичних података Завода за статистику о износу БДП-а, Влада ће припремити санациони план, у циљу отклањања ризика од нестабилности јавних финансија. Предсједник Владе је закључујући расправу по овој тачки дневног реда оцијенио да сам ниво дуга није забрињавајући, поготово у контексту презадужености многих држава Европе, већ да је питање да ли дуг одлази на текућу потрошњу, што, како је рекао, никада није било доминантно, или на капиталну потрошњу. Нагласио је да ће се лично позабавити буџетом за 2017. годину и да неће допустити да се Црна Гора задужи један једини цент за текућу потрошњу.

У циљу квалитетне подршке ученицима са сметањама у развоју и њиховог бољег укључивања у наставни процес, Влада је усвојила Информацију о асистентима у настави. Пратећи у континуитету пројекат који већ неколико година реализује Завод за запошљавање ангажовањем асистената кроз програм јавног рада, Влада је констатовала да је ову активност потребно унаприједити у смислу ангажовања потребног броја асистента за читаву школску годину, почевши од 1. септембра, побољшати услуге ране детекције и интервенције у области здравствене заштите, побољшати услове у школама, дефинисати стандард занимања и обезбиједити средства за финансирање пројекта. Наглашавајући сензитивност овог питања и посвећеност Владе његовом отималном рјешавању, учесници у расправи су се сагласили да у међуресорској сарадњи треба уложити додатне напоре, како би се неопходне процедуре завршиле прије рокова предвиђених изборним законодавством, којим су прописане рестриктивне мјере у погледу запошљавања.

Влада је усвојила Анализу стања е-управе у Црној Гори за 2015. годину. Основни концепт е-управе је изградња пословних модела који ће уклонити традиционалне и застарјеле процесне и административне баријере по принципу јединствене контактне тачке за услуге јавне управе. Кључни приоритет развоја е-управе биће даље унапређење електронских услуга, са посебним акцентом на подизање нивоа информисаности и заинтересованости, како корисника тако и даваоца е-услуга.

Усвојен је и Извјештај о спровођењу Закона о извршењу условне осуде и казне рада у јавном интересу. Овим Законом, између осталог, ријешено је извршење казне рада у јавном интересу и спровођење константног надзора над осуђеним лицима током извршавања казне. Оцијењено је да се на овај начин доприноси смањењу затворске популације, нарочито у дијелу тзв. „кратких казни затвора“, а умјесто старања трошкова за боравак у затвору, осуђена лица бесплатним радом на извјестан начин враћају дуг друштву.

У оквиру кадровских питања, Влада је разријешила Предрага Стаматовића дужности генералног секретара Министартва вањских послова и европских интеграција и именовала на ту дужност досадашњег савјетника предсједника Владе за правна питања Срђана Спаића. Бивши министар финансија др Радоје Жугић именован је за савјетника предсједника Владе. Мирјана Бошковић, досадашња савјетница у Кабинету министра унутрашњих послова, именована је за савјетнуцу потпредсједника Владе за политички систем унутрашњу и вањску политику. Приликом одлучивања о осталим кадровским питањима министри из редова опозиције издвојили су мишљења, а поводом Предлога закључка о избору чланова Одбора директора "Монтенегро Аирлинес" АД Подгорица мишљење је издвојио и потпредсједник Владе Милорад Вујовић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?