Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан Седми састанак националних координатора за сарадњу измедју НР Кине и земаља Централне и Источне Европе

Објављено: 24.06.2016. 22:48 Аутор: Служба за односе с јавношћу
У главном граду кинеске провинције Хајнан, Хаикоу, данас је одржан ВИИ састанак националних координатора за сарадњу између НР Кине и земаља Централне и Источне Европе. Црну Гору је на састанку представљао мр Горан Јоветић, савјетник потпредсједника Владе за економску политику и финансијски систем и национални координатор Црне Горе.

Састанак је водио генерални секретар Секретаријата за сарадњу између Кине и Земаља ЦИЕ, замјеник министра иностраних послова Кине, Лиу Хаиxинг.

Координатор Јоветић је у свом излагању истакао да од успостављања дипломатских односа, чију деценију обиљежамо ове године, пријатељство Црне Горе и НР Кине се непрекидно учвршћује и оцијенио да је Иницијатива 16+1 додатно ојачала ту сарадњу и дала јој нову динамику. Изразио је задовољство што је у току ове године реализовано више активности у оквиру овог механизма како на институционалном, тако и на индивидуалном нивоу. 

Јоветић је истакао да Црна Гора изузетно цијени напоре кинеске стране за јачање свеобухватне сарадње, а нарочито у области туризма и инфраструктуре, што је резултирало и растом броја туриста из НР Кине за 68,4% у 2015.годину у односу на 2014. годину. Координатор Јоветић је пренио опредјељење Црне Горе за даље јачање сарадње у оквиру овог механизма и с тим у вези предложио да се 2. форум градоначелника земаља Централне и Источне Европе организује у Црној Гори.

Изразио је задовољство досадашњом сарадњом у реализацији пројекта аутопута Бар - Бољари, који се реализује у уговореним роковима и поновио интерес Црне Горе да се сарадња у области инфраструктуре прошири и на друге пројекте ( реконструкција жељезничке пруге од Бара до Београда, изградња индустријског парка у Луци Бар, као и изградња Јадранско-Јонског пута-дио кроз Црну Гору). 

Од 25.до 28.јуна представници земаља ЦИЕ посјетиће градове Ћионгхаи (Qионгхаи) и Санyа, кинеске провинције Хајнан, гдје ће разговарати са локалним званичницима и имати увид у економски потенцијал ове јужно кинеске провинције.
У црногорској делегацији су и амбасадор Црне Горе у НР Кини Бранко Перовић и сефица кабинета министра саобрацаја и поморства Маја Мијусковић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?