Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Лазовић на ИТ сецуритy радионици „Корак испред таргетираних напада“

Објављено: 28.06.2016. 17:23 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Видео: Потпредсједник Лазовић на ИТ сецуритy радионици „Корак испред таргетираних напада“ - кадрови

Видео: Излагање потпредсједника Вујице Лазовића на ИТ сецуритy радионици „Корак испред таргетираних напада“

Видео: Излагање амбасадорке САД Маргарет Ен Уехаре на ИТ сецуритy радионици „Корак испред таргетираних напада“


Потпредсједник Владе и министар за информационо друштво и телекомуникације, проф. др Вујица Лазовић говорио је данас, 28. јуна 2015. године, на ИТ сецуритy радионици „Корак испред таргетираних напада, коју су организовале компаније ТелеГроуп и Цисцо.

Потпредсједник Лазовић је се у свом излагању фокусирао на сајбер безбједност, као одговор на све учесталије облике сајбер криминала, који представља изазов савременог доба који није заобишао ни Црну Гору.

„На овом пољу ми смо радили на усклађивању легислативног оквира са ЕУ, при чему је усвојено више декларација, закона, стратегија и осталих аката који уређују ову обаласт. НАТО је такође кроз своја стратешка документа и смјернице препознао сајбер простор као домен који може бити ефективно искоришћен, односно злоупотребљен. Све чешће смо свједоци сајбер напада, па и асиметричног сајбер ратовања, гдје је виртуелни простор искоришћен за различите малициозне намјере. У оквиру преговарачког процеса са Европском унијом, као и у досадашњем дијалогу са НАТО партнерима на путу до пуноправног чланства у Алијанси, Црна Гора континуирано ради на унапређењу свог система сајбер одбране. Кроз комуникацију са НАТО експертима која је додатно интензивирана од момента када је Црној Гори упућен позив за чланство, предузети су додатни кораци у правцу даљег оснаживања укупних сајбер капацитета, чему остајемо посвећени и у наредном периоду“, рекао је Лазовић.

Потпредсједник Владе је подсјетиода у оквиру Министарства за информационо друштво и телекомуникације функционише Дирекција за заштиту од рачунарских и безбједносних инцидената односно ЦИРТ тим. „ЦИРТ, који је Стратегијом о сајбер безбједности Црне Горе дефинисан као кровно тијело за координацију о питањима из домена сајбер безбједности, има између осталог циљ да ради на успостављању сарадње, размјени информација не само на националном, већ и на регионалном и међународном нивоу и намјера нам је да у сваком органу имамо репрезента ЦИРТ тима“ - рекао је Лазовић.

Вјерујем да су сарадња, дијељење информација, стручно усавршавање кадрова, јак и флексибилан приватни сектор у сфери сајбер безбједности, с обзиром на софистицираност технологије и знања које је овдје потребно, битни предуслови даљег стратешког развоја Црне Горе у овој области“, закључио је потпредсједник Лазовић.

 

Служба за односе с јавношћу

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?