Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Исланда Јохансон у разговору са премијером Ђукановићем: Част нам је што је Исланд прва земља која је признала Црну Гору прије десет година

Објављено: 29.06.2016. 23:38 Аутор: Служба за односе с јавношћу
    
Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић сусрео се данас у Рејкјавику са предсједником Владе Исланда Сигурдуром Ингијем Јохансоном.

У фокусу разговора два премијера била су политичка и економска питања двије земље, европске и евроатлантске интеграције и искуства у тим процесима, као и потенцијални модалитети за јачање и развој билатералне сарадње између Црне Горе и Исланда.

Премијер Ђукановић је, уз констатацију да је ријеч о првој билатералној посјети Рејкјавику на овом нивоу, пренио захвалност Исланду за подршку Црној Гори у контексту чињенице да је прва држава која признала независност наше земље и десет година касније, на исти дан, ратификовала Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у, што је додатно учврстило пријатељство према Исланду и Исланђанима.

Говорећи о развоју Црне Горе од обнове независности, премијер Ђукановић је подвукао да нијесмо губили вријеме, да смо изабрали пут економских реформи и евроатлантских интеграција, изражавајући задовољство због скорог чланства у Алијанси. Такође, говорио је и о разлозима за избор европског стратешког циља. „Наш пут према ЕУ је пут изласка из заосталости и нестабилности и важно је да смо на том путу, на којем пуно учимо. Притом, трезвено гледамо и на предности и на слабости ЕУ. Ми себе дисциплинујемо да урадимо све што се очекује од нас.“ казао је Ђукановић. Такође, посебно је говорио о потреби интензивирања билатералне сарадње и односа, оцијенивши да мале земље имају сличне проблеме, те да Исланд као и Црна Гора има туризам као приоритетну грану развоја. „За нас су драгоцјена и исландска искуства из развоја рибарства и агроиндустрије, као и у области индустрије алуминијума и енергетике“, истакао је премијер и подвукао да је веома важно и искуство Исланда као земље оснивача НАТО-а, у контексту позиционирања Црне Горе у Алијанси и испуњавања обавеза из пуноправног чланства које ће услиједити.

Предсједник Владе Исланда Сигурдур Инги Јохансон је изразио велико задовољство посјетом премијера Ђукановића Исланду. „Част нам је што је Исланд прва земља која је признала Црну Гору прије десет година и што ћемо на Самиту НАТО-а у Варшави бити за заједничким столом.“ казао је Јохансон, који је уједно поздравио импресиван напредак који је Црна Гора остварила за првих десет година од обнове независности. Премијер Јохансон је такође изразио пуну спремност за успостављање сарадње, и на нивоу односа са ЕУ, као и у развоју унутрашњих економских потенцијала, у областима у којима Исланд располаже са значајним кноw-хоw, као што су пољопривреда и рибарство, туризам и обновљиви извори енергије. „Слажем се да мале земље могу да пруже одређену већу флексибилност у тражењу одговора на нове изазове. То потврђује прогрес који је Црна Гора остварила за десет година свог постојања, што је заиста за респект“, поновио је исландски премијер.

Предсједник Ђукановић је позвао Јохансона да посјети Црну Гору, у вријеме које њему буде одговарало, и својим домаћинима честитао успјех њихове фудбалске репрезентације на Првенству Европе, што је потенцирано на свим сусретима.

Поред сусрета са премијером Исланда, предсједник Владе Ђукановић је у Парламенту Исланда разговарао са предсједником и члановима Одбора за вањске послове Исланда и том приликом захвалио Парламенту и посланицима за подршку Црној Гори, уз заједничку оцјену да ће 8. јун 2006. и 2016. године остати трајно уписан у историји односа двије земље.

Премијер Ђукановић је током боравка у Рејкјавику, на Универзитету Исланда одржао предавање у организацији Института за међународне послове, на тему „Чланство Црне Горе у НАТО-у и стабилност Западног Балкана“.

 Служба за односе с јавношћу

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?