Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Разговори Гвозденовић - Вела: Трајање преговора о животној средини зависиће од брзине испуњавања планираних обавеза

Црна Гора је остварила прогрес у испуњавању почетног мјерила за отварање преговора за 27. преговарачко поглавље, закључено је на данашњем састанку министра Бранимира Гвозденовића са европским комесаром за животну средину, поморска питања и рибарство Карменом Велом

У разговору је посебан акценат стављен је на процес усвајања Националне стратегије са акционим планом за усклађивање с правном тековином ЕУ у области животне средине и климатских промјена до 2020, као и на кључне елементе Документа. Имплементација Стратегије, према урађеној макроекономској анализи, предвиђа улагања у износу од 1.492 милијарде еура у циљу постизања потпуне усклађености с правном тековином ЕУ. У том контексту, министар Гвозденовић је изразио пуну спремност Владе да обезбиједи имплементацију ове стратегије, информишући о активном учесћу свих релевантних министара у изради Документа и подршци коју је добио и од НВО сектора. 

Такође, Гвозденовић је указао да би скоро усвајање ове стратегије од стране Владе било веома значајно и због планирања буџетских средстава за имплементацију планираних активности током наредне године. 

Саговорници су се сагласили око даље финализације активности на испуњавању почетног мјерила, констатујући значај што скоријег усвајања Стратегије. Комесар Вела истакао да је ЕК спремна да пружи подршку Црној Гори у процесу имплементације овог документа, те да ће трајање преговора зависити од брзине којом Црна Гора буде испуњавала планиране обавезе. Први кораци у имплементацији Стратегије биће јачање административне структуре и успостављање сталних националних механизама за финансирање у области животне средине и климатских промјена. 

У разговору је констатовано да је отварање преговора за 27. поглавље обострани интерес, имајући у виду захтјевност обавеза које треба спровести у оквиру Поглавља, те да треба искористити тренутни замах и политичку спремност да се настави убрзаним темпом и осигура континуитет у даљем прогресу.

Министарство одрживог развоја и туризма / Служба за односе с јавношћу
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?