Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Почео Самит НАТО-а – Црна Гора учествује као будућа чланица

  
   

У Варшави је данас почео дводневни Самит НАТО-а, на којем учествује и делегација Владе Црне Горе, предвођена премијером Милом Ђукановићем. У саставу делегације је и министрица одбране Проф.др Милица Пејановић Ђуришић.

Црна Гора први пут учествује на Самиту Алијансе у својству будуће чланице.

Првог дана самита у фокусу највиших званичника земаља НАТО-а, било је усвајање мјера за даље прилагођавање Савеза промјенљивом безбједносном окружењу као и јачање НАТО-ве колективне одбране.

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић подржао је напоре савезника за даље јачање одбрамбених капацитета Алијансе, наглашавајући да је неопходно очувати принцип јединства и солидарности међу чланицама и нагласио значај колективне одбране као најбољег гаранта стабилности на евро-атлантском подручју. Указао је, такође, да се Самит НАТО-а одржава у веома важном тренутку за Алијансу, те да је у условима непредвидивих безбједносних пријетњи, за Црну Гору од посебног значаја могућност да сједи за столом са осталим чланицама НАТО-а.

Предсједник Владе је учествовао и на радној вечери којој су, поред шефова Влада држава чланица НАТО-а, присуствовали и предсједници Европског савјета и Европске комисије као и предсједници Финске и Шведске.

На маргинама Самита НАТО-а, предсједник Владе је учествовао и на ГЛОБСЕЦ форуму експерата и излагао на тему улоге НАТО-а у очувању мира. Премијер истакао том приликом да је Црна Гора, као будућа чланица НАТО-а, спремна да преузме свој дио одговорности у јачању Алијансе, њеног јединства и солидарности. Нагласио да Црна Гора своју улогу, између осталог, види управо у сегменту „пројектовања стабилности” у сопственом окружењу, као активног и већ доказаног промотера регионалне сарадње, добросусједских односа, повјерења и мира на Западном Балкану.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?