Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НАТО у Политичкој декларацији поздравио Црну Гору као нову чланицу

НАТО је данас, другог дана Самита у Варшави, усвојио Политичку декларацију – кровни политички документ Алијансе – у којем је Црна Гора поздрављена као нова чланица. Изражено је очекивање да ће процес ратификације Протокола о приступању Црне Горе бити окончан у најкраћем могућем року.

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић је учествовао на састанку шефова држава и влада земаља чланица НАТО-а посвећеном питањима пројектовања стабилности ван граница Алијансе, будућој улози НАТО-а у Авганистану и односима с Украјином.

Препознајући значај пројектовања стабилности ван сопствених граница, како би се обезбједила дуготрајна стабилности унутар Алијансе, предсједник Владе Мило Ђукановић је подржао усвојене мјере подршке партнерима на југу и истоку НАТО-а. У том контексту, имајући у виду значај Медитерана по европску и евро-атлантску стабилност, чему и Црна Гора придаје велики значај, шефови држава и влада су потврдили прелазак операције „Активна подршка“ на операцију „Поморски чувар“ која није у склопу Члана 5 и размотрили могућу улогу НАТО-а у Централном Медитерану која би била комплементарна мисији Европске уније „Софија“ (Сопхиа). Премијер Ђукановић је поновио спремност Црне Горе да помогне напоре Алијансе кроз допринос у складу са својим капацитетима.

На сесији о Авганистану, уз присуство предсједника те земље Ашрафа Ганија, потврђено је да ће НАТО наставити да подржава авганистанске власти, укључујући и наставак мисије „Одлучна подршка“ у 2017. години, као и да ће бити настављено финансирање авганистанских снага до 2020. године.

Одржана је и Комисија НАТО – Украјина уз присуство предсједника Украјине Петра Порошенка. Потврђено је да је независна, суверена и стабилна Украјина, која је предана демократији и владавини права, кључ за евро-атлантску безбједност и да је НАТО спреман да помогне Украјини да постигне тај циљ.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?