Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 166. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе на данашњој сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, усвојила је Извјештај о реализацији Програма рада Владе Црне Горе за ИИ квартал 2016. године с Извјештајем о реализацији закључака Владе Црне Горе за И квартал 2016. године. Предсједник Владе је, закључујући расправу о овој тачки дневног реда, изразио незадовољство реализацијом Програма рада Владе у ИИ кварталу, рекавши да су нека министарства своје обавезе завршила на вријеме, док су нека у озбиљном заостатку. На предлог предсједника Владе усвојен је радни закључак да август буде искоришћен да поједина министарства надокнаде пропуштено, а да ажурирани извјештај о реализацији обавеза Влада размотри на сједници која би требало да буде одржана током идућег мјесеца.

Такође, усвојен је и Други квартални Извјештај о реализацији обавеза из Програма приступања Црне Горе Европској унији за период 2016-2018.

Влада је донијела Стратегију развоја информационог друштва Црне Горе до 2020. године. Као окоснице развоја информационог друштва овим документом дефинисани су: инфраструктура за широкопојасни приступ, информациона безбједност, људски капитал, е-пословање, е-укључивање, е-образовање, е-здравство, е-управа као и истраживање, иновације и развој. Главни циљ је искоришћавање бенефита модерних технологија ради јачања националне конкурентности и подизања квалитета живота свих структура друштва. Постављени циљеви су прилагођени актуелном стању у развоју информационог друштва у Црној Гори, уз уважавање оствареног напретка и захтјева кључних европска стратешких докумената.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о употреби јединица Војске Црне Горе у међународним снагама и учешћу припадника цивилне заштите, полиције и запослених у органима државне управе у мировним мисијама и другим активностима у иностранству. Овим Предлогом отклањају се правно-административне сметње за заједничко дјеловање снага Црне Горе и држава чланица НАТО у складу са чланом 5 Сјеверноатланског уговора. Такође, пружа се могућност ангажовања декларисаних јединица Војске Црне Горе у колективној одбрани, без ограничења у систему попуне јединица у времену предвиђеном међународним актима који проистичу из чланства Црне Горе у НАТО. Поводом ове тачке дневног реда, министар Горан Даниловић изузео је мишљење из принципијелних разлога, због противљења учешћу јединица Војске Црне Горе у мировним мисијама које нијесу под покровитељством Уједињених нација.

У циљу усклађивања са Законом о зарадама запослених у јавном сектору, Влада је донијела Уредбу о зарадама лица у служби у Војсци Црне Горе.

Влада је усвојила Извјештај о раду Савјета за развој невладиних организација за период септембар 2014- децембар 2015. године. Имајући у виду специфичан формат Савјета и изазове у његовом раду, Влада је задужила органе државне управе да у поступку припреме нацрта прописа, односно стратешких и других докумената који се односе на рад и развој невладиних организација у Црној Гори, консултују Савјет ради давања мишљења.

Усвојен је и Други извјештај о реализацији Акционог плана Стратегије развоја невладиних организација у Црној Гори за период 2014–2016. године. Влада је оцијенила да је степен реализације активности и даље низак, иако је постигнуто побољшање у поређењу са Првим извјештајем. Савјет за развој невладиних организација задужен је да упозори органе државне управе надлежне за нереализоване мјере из Акционог плана, да најкасније до краја ИВ квартала 2016. године, предузму потребне активности за њихову реализацију и о томе информишу Савјет.

У оквиру текућих питања, Влада се упознала са усменом информацијом коју је презентирао министар финансија о Смјерницама макроекономске и фискалне политике, Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о буџету Црне Горе и кредитном задужењу. Тим поводом, предсједник Владе сугерисао је да израду Смјерница макроекономске и фискалне политике треба финализовати у складу са ажурираним подацима које су ресорна министарства била дужна да доставе. Премијер је закључио да Предлог закона о измјенама и допунама Закона о буџету и питање кредитног задужења треба претходно размотрити на Ужем кабинету, како би се дефинисале јасне смјернице за припрему материјала о којима ће се одлучивати на сједници Владе.

Министар поморства и саобраћаја Иван Брајовић поднио је Влади усмену информацију о најављеном штрајку радника Жељезничког превоза Црне Горе АД Подгорица. Министар је упознао Владу о досадашњем дијалогу са представницима руководства и синдиката, као и намјери радника да ступе у штрајк 25. јула, уколико не буду испуњени њихови захтјеви. Влада се упознала са информацијом и констатовала да је ово питање неопходно размотрити у редовној процедури.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?