Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Мостар: Премијеру Ђукановићу Мостарска повеља мира

Објављено: 24.07.2016. 15:50 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Видео: Предсједник Владе Мило Ђукановић присуствовао манифестацији „Мостар не заборавља пријатеље“ - кадрови

Видео: Обраћање предсједника Владе Мила Ђукановића на додјели „Мостарске повеље мира“

Видео: Обраћање предсједавајућег Вијећа министара БиХ Дениса Звиздића на додјели „Мостарске повеље мира“

Видео: Изјава предсједника Владе Мила Ђукановића

Видео: Изјава предсједавајућег Вијећа министара БиХ Дениса Звиздића

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић присуствовао је синоћ у Мостару манифестацији „Мостар не заборавља пријатеље“ у организацији Центра за мир и мултиетничку сарадњу Босне и Херцеговине, гдје је са домаћином предсједавајућим Вијећа министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем, на чији позив је боравио у БиХ, потписао Мостарску повељу мира. Директор Центра Сафет Оручевић рекао је да су Звиздић и Ђукановић утемељивачи овог посебног признања и његови први носици. Мостарска повеља мира додјељује се за допринос изградњи мира, стабилности, повјерења и сарадње.

У образложењу организатора приликом уручења Повеље премијеру Ђукановићу, истиче се да је он повео Црну Гору у независност и трајно утемељио њен европски пут, и да је цијели свој политички ангажман прожео његовањем добросусједских и комшијских односа. „Пријатељство и сарадња је пут који су премијер Ђукановић и Црна Гора изабрали као трајни путоказ“ – истакнуто је у ображлозењу.

Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић је, захваљујући на овом високом признању, истакао, између осталог, да је дошао у Мостар који не заборавља пријатеље из Црне Горе као што ни Црна Гора не заборавља пријатеље, како би изразио поштовање према напорима државног руководства БиХ да кроз учвршћивање функционалности своје државе и кроз сарадњу с другим државама у региону доприноси заједничким напорима у остаривању европских вриједности.

„Свако признање ме радује, посебно оно које унапређује сарадњу са сусједима, што ће нам свима помоћи да лакше достигнемо заједничке циљеве“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе. Претходно су премијери Ђукановић и Звиздић у изјавама бројним новинарским екипама на Старом мосту заједнички изразили задовољство односима и сарадњом Црне Горе и Босне и Херцеговине, уз оцјену да они могу бити узор не само државама у региону, већ и у ширем окружењу.

О томе су два премијера разговарали током дана на радном ручку који је премијер Звиздић приредио у част премијера Ђукановића у Благају на извору Буне. Потом су заједно посјетили истакнутог умјетника Сафета Зеца у његовом графичком студију, као и умјетничку колонију у Почитељу, у којој тренутно бораве и сликари из Црне Горе, с колегама из бројних других земаља.

На манифестацији „Мостар не заборавља пријатеље“, која је организована поводом дванаестогодишњице обнове Моста, уручене су и награде „Мостар пеаце цоннецтион“ Жаку Шираку, Сержу Брамерцу, Федерику Мајору, бившим европским администраторима Града, и другим заслужним личностима.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?