Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САД цијене демократски напредак Црне Горе

Видео: Сусрет потпредсједника Владе Душка Марковића и делегације америчког Сената - Одбор за оружане снаге - кадрови
 
Služba za odnose s javnošćuСједињене Америчке Државе цијене независност Црне Горе, њен демократски напредак који укључује борбу против корупције, чланство у НАТО-у и улазак опозиције у Владу изборног повјерења, оцијењено је на састанку потпредсједника Владе Црне Горе за политички систем, унутрашњу и вањску политику Душка Марковића и делегације америчког Сената – Одбора за оружане снаге, предвођене пуковником Томом Гофусом.

Потпредсједник Марковић је казао да је Црна Гора од обнављања независности снажно напредовала спроводећи свеобухватне реформе, што јој је омогућило да данас буде на вратима НАТО-а и далеко на путу европских интеграција.

Указао је на то да је Протокол о приступању Црне Горе Алијанси до сад ратификовало седам држава, да се очекује да током јесени то учини још више од 10 земаља чланица укључујући и САД, која је како је навео Гофус, већ покренула процедуру у циљу окончања тог процеса.

Црна Гора, како је казао потпредсједник, не жели само да користи бенефите чланства у НАТО, већ активно да доприноси остваривању глобалне безбједности, што је, истакао је Гофус, препознато од стране САД. Изражена је захвалност за учешће црногорске војске у мисијама у Авганистану.

Позитивном је оцијењена чињеница да Црна Гора за одбрану издваја 1,6 одсто БДП-а и констатовано да ће се ићи ка повећању на два одсто, што је потпредсједник Марковић оцијенио значајном инвестицијом у безбједност и слободу појединаца и друштва у цјелини. 

На састанку је констатовано да се мора дати заједнички одговор на нарастајуће безбједносне изазове какав је борба против тероризма, посебно у контексту одговора на активности Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ) и страних бораца. Такође, истакнут је значај снажне борбе против корупције и организованог криминала гдје се, према оцјени потпредсједника Марковића биљеже значајни резултати. Институције за спровођење закона су ојачане, обезбијеђена независност правосуђа, а предузете активности на пољу борбе против корупције показале да политичка припадност није заштита од закона. Гофус је навео да су САД примијетиле демократски напредак укључујући и борбу против корупције.

Потпредсједник Марковић је захвалио народу, Влади и предсједнику САД на свеобухватној и континуираној подршци демократској трансформацији црногорског друштва и истакао да наша држава остаје привржена партнерству и пријатељству које је резултирало бројним успјесима.


КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА
ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?