Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједница Јасавић сусрела се са предсједником УО Удружења социјалне солидарности и културе исељеника Југославије – Црна Гора Реџепом Санцактаром

Објављено: 27.07.2016. 18:05 Аутор: Кабинет потпредсједнице Владе
      
Потпредсједница Владе Азра Јасавић сусрела се данас са предсједником Управног одбора Удружења социјалне солидарности и културе исељеника Југославије – Црна Гора, Реџепа Санцактара. Ово удружење црногорских исељеника представља организацију која се поред културне размјене и промоције културног идентитета Црне Горе, бави и окупљањем потенцијалних инвеститора.

„Наши исељеници су постали озбиљни бизнисмени који се баве јако озбиљним пословима. Пословни амбијент у Републици Турској је кључни разлог успјеха наших исељеника али најважнија је пословност и предузетништво самих исељеника. Матична држава мора много озбиљније да успостави однос са нашим исељеницима“, истакла је Јасавић.

Санцактар је информисао Јасавић да је турска економија стабилна и озбиљна, а земља у потпуности користи своје ресурсе. Спољни дуг Турске не постоји, а мјере за развој бизниса су сваке године све боље. То је једна од области у којој такође можемо да сарађујемо. Из тог разлога је потребно искуство наших исељеника трансферисати и примјенити у Црној Гори. Санцактар је истакао да је Турска преплављена инвестицијама и да се сада размишља о инвестицијма у друге дестинације. Удружење промовише Црну Гору која је свакакао једна од веома занимљивих дестинација.

Ово удружење има за циљ да очува духовност нашег народа са укупним културним идентитетом, језиком, фолклором и обичајима. Број исељеника у Турској који је пријеклом из Црне Горе се креће око 600.000 хиљада. Јасавић сматра да то представља значајан ресурс за додатно повезивање исељеника са матицом и за повезивање Турске и Црне Горе.

Потпредсједница Владе је позвала Санцактара да промовише улагање у енергетски сектор, туризам и појкопривреду, као три профитабилне привредне гране јер Црна Гора има јако пуно неискориштених ресурса у овим областима. Саговорници су изразили задовољство сусретом и договорили се да наставе комуникацију. 


Кабинет потпредсједнице Владе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?