Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одлука ИЦСИД арбитражног трибунала је обавезујућа

Објављено: 29.07.2016. 20:09 Аутор: Министарство економије
Одлука ИЦСИД арбитражног трибунала у Паризу је обавезујућа одмах након доношења и није подложна жалби. Подсјећамо да је инвестициони арбитражни поступак између ЦЕАЦ Холдингс Лимитед и Црне Горе окончан 26. јула ове године тако што се поступајући арбитражни трибунал огласио ненадлежним да одлучује о овом спору. Арбитражни трибунал је одлучио и да трошкове арбитражног поступка и правног заступања у износу око 900,000.00 еура у потпуности сноси ЦЕАЦ, укључујући и то да је ЦЕАЦ дужан да надокнади Црној Гори трошкове које је она већ сносила у вези са овим поступком.

ЦЕАЦ је најавио да ће да тражи поништење ове одлуке. 

Једини механизми који могу бити искоришћени су ванредна средства прописана у ИЦСИД Конвенцији и Арбитражним правилима. Сви ови механизми, међутим, могу бити покренути под изузетно рестриктивним условима. Генерално, захтјеви за поништај ИЦСИД арбитражних одлука су у пракси у највећем броју случајева, до сада, били неуспјешни. Примјера ради, статистике показују да су у периоду од 2011. до сада поништене свега двије од 35 одлука у односу на које је поднијет захтјев за поништај.

Механизам који је ЦЕАЦ најавио да ће искористити против одлуке трибунала да се огласи ненадлежним да одлучује у спору ЦЕАЦ-а против Црне Горе је процедура поништаја. Разлози који могу водити поништају се тичу само најозбиљнијих процесних недостатака. Конкретније, разлог за поништај може бити само непрописан састав трибунала, очигледно прекорачење овлашћења арбитара, корупција у трибуналу, кршење најосновнијих процесних правила или недостатак образложења за одлуку. Генерално сматрамо да ће ЦЕАЦ-у бити изузетно тешко да докаже постојање било ког овако озбиљног пропуста, поготово имајући у виду стручност, квалификације и искуство арбитара који су водили и одлучивали у поступку. У сваком случају, процедура по захтјеву за поништај не дозвољава ревизију одлуке, односно преиспитивање суштине одлуке јер су налази и одлука арбитражног трибунала коначни. Другим ријечима, захтјев за поништај не допушта преиспитивање одлуке и мишљења арбитражног трибунала о непостојању ЦЕАЦ-овог сједишта на Кипру. Додатно, наводи ЦЕАЦ-а из саопштења који се тичу наводног далекосежног утицаја одлуке на положај других кипарских компанија, односно наводи у вези са намјерама Кипра приликом закључења билатералног инвестиционог споразума не би требали да буду од утицаја за одлучивање о поништају. О томе је већ расправљано у поступку и то је трибунал сигурно већ узео у обзир, у мјери у којој је то било релевантно. 

О захтјеву за поништај арбитражне одлуке одлучује посебан ад хоц комитет кога именује Председавајући Административног савјета. Овај ад хоц комитет је састављен од три члана који се бирају са ИЦСИД листе. Чланови комитета не смију да буду (и) истовјетни члановима трибунала који је донио одлуку, нити (ии) исте националности као и арбитри који су донијели одлуку или странке у поступку. 

Иако је арбитражна одлука одмах након доношења извршива, ЦЕАЦ, као подносилац захтјева за поништај, може да захтијева застој извршења арбитражне одлуке.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?