Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 168. сједнице Владе Црне Горе

Видео: Сједница Владе Црне Горе - кадрови

Влада Црне Горе, на данас одржаној 168. сједници којом је предсједавао предсједник Мило Ђукановић, усвојила је Студију земљишне политике Црне Горе, чији је основни задатак да се обезбиједе ефективни и ефикасни инструменти који ће успоставити кохерентност економске, пољопривредне, фискалне и кредитне политике, с једне стране, и комуналне, инвестиционе, урбане и политике заштите животне средине, с друге. Студија доноси предлог интегрисаног сета инструмената земљишне политике и препорука на више нивоа.

Главни циљеви Студије земљишне политике су:
- Креирање инструмената земљишне политике који ће омогућити поврат и капитализацију јавних инвестиција;
- Пружање фискалних стимуланса како би се подстакле намјене за производњу, туризам и пољопривреду;
- Постављање основа система за пренамјену површина у циљу максимизације економских и друштвених бенефита;
- Обезбјеђење инструмената земљишне политике који ће осигурати одрживо коришћење и дестимулисати неодрживу употребу са аспекта просторне дистрибуције;
- Јасно идентификовање улоге приватних инеститора и извођача у процесу планирања намјене површина.

На сједници је утврђен Предлог закона о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити. Измјенама и допунама овог закона приступило се због потребе одређених техничких исправки које могу бити разлог неадекватне примјене појединих одредби већ успостављеног нормативног оквира реформисаног здравственог система.

Министар финансија је усмено информисао Владу о питању реализације Закона о измирењу обавеза према радницима Комбината алуминијума који су усљед стечаја предузећа остварили право на пензију. Тим поводом, Влада је донијела радни закључак којим је посебна радна група задужена да припреми и предложи Влади цјеловито рјешење овог питања.

Влада је усвојила Информацију о спроведеним мјерама на сузбијању болести квргаве коже говеда у Црној Гори и тренутној епизоотиолошкој ситуацији. У вези са овим питањем донијет је закључак којим је ресорно министарство задужено да прати ситуацију у земљи и региону и да редовно информише Владу и Европску комисију о предузетим активностима. Приликом усвајања ове Информације министар финансија Рашко Коњевић је издвојио мишљење.

Влада је донијела Одлуку о оснивању Јавне установе Средња мјешовита школа у Петњици. Имајући у виду да број ученика деветог разреда у школама које гравитирају подручју општине Петњица, обезбјеђује најмање три одјељења првог разреда, као и да на том подручју постоје дугорочне потребе за образовањем дјеце по образовним програмима стручног и општег средњег образовања, Влада је Одлуку оцијенила оправданом и цјелисходном.

Влада је дала сагласност Главном граду Подгорица да трг око споменика ‘’Светом Петру Цетињском’’ носи назив Универзитетски трг. Потпредсједник Владе Милорад Вујовић и министар унутрашњих послова Горан Даниловић издвојили су мишљење у односу на ову одлуку.

У оквиру кадровских питања, Влада је прихватила оставке представника Грађанског покрета УРА у органима државне управе, локалне самоуправе, фондовима, заводима, установама и органима управљања у привредним друштвима у већинском власништву државе, који су постављени на основу Споразума о стварању услова за слободне и фер изборе и Леx специалиса.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?