Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Парафиран Меморандум Јадранско – јонског гасовода

Објављено: 26.08.2016. 20:28 Аутор: МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Све земље Западног Балкана су свјесне да без интеграције и удружених напора нема економског и индустријског успјеха, и у том смислу у наредном периоду треба уложити више напора у валоризацију заједничког потенцијала, посебно хидро-потенцијала, казао је министар економије Владимир Каварић данас у Дубровнику.

Ministarstvo ekonomijeОн је учествовао на Дубровник форуму 2016 који је јуче и данас одржан у Хрватској, гдје је говорио у оквиру панела „Јачање енергетске сигурности Европске уније: повезивање три мора“ на тему „Бенефити регионалне енергетске сарадње“.

„То је разлог из којег смо покренули, а Европска комисија подржала, израду регионалне хидролошке карте Западног Балкана. Сматрам да би то требало да буде најважнији пројекат за овај регион. Овим пројектом прво можемо утврдити шта је заиста доступно за коришћење и потом заједно стратешки планирати шта се може изградити и користити у наредном периоду“, казао је министар Каварић.

Он је поновио да ниједна од земаља Западног Балкана не може преживјети изолована, без сарадње са регионом и шире, те да је Црна Гора типичан примјер како се општи положај земље може мијењати реализацијом регионалних пројеката, посебно када говоримо о енергетици.

„Изградња подморског кабла између Црне Горе и Италије доводи Црну Гору у позицију регионалног енергетског чворишта, са бројним додатним могућностима. Повезивање са Италијом нам је омогућило да постанемо најпожељнија земља за повезивање са другим земљама у сусједству. Из тог разлога смо од Европске комисије, кроз Западно-балкански инвестициони оквир, добили финансијску донацију у вриједности од 25 милиона еура за изградњу 400 кВ далековода између Црне Горе и Србије, тзв. Транс-балканског коридора. Са овим пројектом подморски кабал добија пуну примјену и представљанајбољи начин како повезати Западну и Источну Европу са само два стратешка пројекта“, казао је министар Каварић.

Ministarstvo ekonomijeУз паметан и стратешки планиран пројекат повезивања, према његовим ријечима, обезбиједили смо да сва енергија произведена у Црној Гори може наћи своје тржиште ван ње.

„Сваки домаћи и страни инвеститор је спреман да инвестира у производњу електричне енергије у Црној Гори имајући у виду могућност да извози све што произведе. То нас је довело до бројних инвеститора из цијелог свијета који улажу или ће улагати у обновљиве изворе енергије у Црној Гори“, казао је он.

У завршници форума министар Каварић је, заједно са хрватским и албанским колегама Томиславом Паненићем и Илиром Бејтјаем и извршним директором државне нафтне комапније Азербејџана (СОЦАР) Мурадом Хејдаровим, парафирао Меморандум о разумијевању за пројекат изградње Јадранско-јонског гасовода (ИАП).

„ИАП је једини начин гасификације за Црну Гору. Из тог разлога смо спремни да као Влада учинимо све да убрзамо и успјешно имплементирамо овај пројекат. Његова реализација може бити одличан примјер регионалне сарадње и показати како можемо бити успјешни када радимо заједно“, казао је црногорски министар и изразио задовољство због потписивања Меморандума који, између осталог, подразумијева успостављање Јединице за управљање пројектима којој ће стални земља домаћин бити управо Црна Гора.

Према ријечима хрватског министра Томислава Паненића, Јадранско-јонски гасовод ће бити генератор енергетске стабилности региона, а потписивање Меморандума о сарадњи гарантује даљу имплементацију свега потребног у националним законодавствима.

Ministarstvo ekonomije
Извршни директор СОЦАР-а за Балкан Мурад Хејдаров казао је да је циљ његове компаније спајање Каспијског и Јадранског мора, те да су оптимисти да ће се све одвијати према плану.

„Јужни коридор, који садржи Јадранско-јонски гасовод, важан је сегмент наших планова. Имамо добру сарадњу са земљама укљученим у пројекат“, казао је Хејдаров.

Тема овогодишњег Дубровник форума 2016 била је „Јачање Европе: Повезивање сјевера и југа“, а учешће су узели предсједници, министри и остали високи званичници из Хрватске, Албаније, Македоније, Босне и Херцеговине, Пољске, Литваније, Молдавије, Румуније, Мађарске, затим високи представници Европске комисије, као и представници енергетских компанија из неколико земаља.



МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМИЈЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?