Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједница Владе Азра Јасавић боравила у радној посјети општини Бар

Објављено: 27.08.2016. 01:41 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИЦЕ ВЛАДЕ

Потпредсједница Владе Азра Јасавић боравила је данас у радној посјети Општини Бар и разговарала са предсједником Општине др Зораном Срзентићем и предсједником Скупштине Општине Радомиром Новаковићем. Током разговора оцијењено је да је сарадња између Општине Бар и Владе на квалитетном нивоу. „Односи Владе и локалне самоуправе су традиционално добри, а држава треба да подстиче развој Бара тако што ће додатно стимулисати улагања инвеститора а и сам што више инвестирати“, казала је Јасавић.

Општина Бар има урађен детаљан урбанистички план што је веома значајно у контексту привлачења инвеститора и развојних пројеката који захтијевају сигурно просторно планско тло. „Бар је сигурна зона за инвеститоре јер има потенцијал за развој наутичког туризма високе класе као и развој културног туризма због вишевјековног складног мултикултуралног амбијента, што представља посебну вриједност града“, истакла је Јасавић.

Потпредсједница Јасавић је током састанка изнијела и проблем недостатка водоводне мреже у насељу Свети Иван Добре Воде и указала да су грађани спремни да суфинансирају изградњу водоводне мреже, да би у сарадњи са општином у наредној години коначно, послије 20 година, ријешили овај проблем.

Потпредсједница Јасавић обишла је АД Марину Бар и разговарала са менаџментом Марине. „Марина Бар је завршила прошлу пословну годину за профитом од 289.159 €, што је први позитиван резултат од 2009. године.Влада мора показати агилност и заштитити интерес запослених у Марини, као и акционара, јер је дио капитала заправо својина Морског добра, тј. државе, на начин што би Марина добила концесију на дужи низ година и била ослобођена плаћања трошкова за коришћење земљишта. Ријеч је о томе да је имовина укњижена као Морско добро и у случају да се иста искњижи, велики број малих акционара био би изневјерен, што свакако није интенција Владе, већ напротив“, закључила је Јасавић. Извршни директор АД Марине Бар Радован Орландић је истакао да је у том контексту неопходно ријешити имовинско правне односе Марине, за шта је неопходна двотрећинска већина акционара.

Марина Бар представља један од стратешких центара за развој наутичког туризма са капацитетом од 700 везова у мору и 250 на копну, што је чини једном од највећих у Јадрану. „Марина Бар има сигурну перспективу. Један од најзначајнијих атрибута је близина три регионалне наутичке топ дестинације (Италије, Грчке и Хрватске), што је у функцији развојних планова да Марина Бар буде наутичко-туристички центар високе класе. Позитивне ефекте наутичког туризма могуће је сагледати на свим нивоима, јер његов развој не значи само нови квалитет цјелокупног туристичког развоја, него и развој цијелог низа пратећих привредних дјелатности, чији ефекти су посебно значајни за Општину Бар, али и за цијело црногорско приморје“, истакла је Јасавић.

Потпредсједница Владе је посјетила и Дом културе „Владимир Поповић Шпанац“ у оквиру Културног центра Бар. „Квалитетним односом према културној баштини и разним облицима стваралаштва отварамо врата разумијевања и поштовања властитог друштва и богатству наших различитости . Самопоштовањем стичемо поштовање на међународној сцени и зато морамо уложити додатне напоре на развоју културе. Озбиљна политика обликује и промовише човјека као социјално културолошко биће кренуто хуманости, емпатији, солидарности што значи бризи о другим људима“, истакла је Јасавић. У овом контексту посебно радује изградња нове биоскопске и позоришне сале. Ова сала представља могућност за правилно коришћење слободног времена младих, јер је биоскоп био мјесто одрастања и формирања многих генерација, а данас је запостављен. „Вратимо младе у биоскопе и позоришту, склонимо их са улице, јер добри филмови и представе шаљу добре поруке са правим вриједностима које су неправедно заборављене. Због тога имамо угрожену етичку вертикалу друштва и кризу морала, а улога озбиљне политике јесте да друштво учини моралним, а не неморалним“, закључила је Јасавић.

У оквиру радне посјете потпредсједница Јасавић је обишла и путничку агенцију „Аллегра“. „Један од приоритета Владе Црне Горе јесте развој малих и средњих предузећа која су одржива и која отварају могућност за нови број радних мјеста гдје би се запошљавали млади људи. Једна од успјешних прича је путничка агенција „Аллегра“, казала је Јасавић.

Потпредсједница Јасавић се током радне посјете Бару срела и са директором депоније „Можура“ Драганом Симићем, који је посебно истакао проблеме са којима се суочава депонија. Депонија је преоптерећена отпадом приморских општина које дневно допремају много више отпада него што су капацитети исте. Због тога пријети опасност да се вијек депоније смањи са планираних 30 година на свега 12 година. „Неопходно је рационализовати одлагање отпада на Можури и активно радити на изградњи рециклажног центра како би се продужио вијек депоније. Тренутно стање налаже да се растерети допремање отпада на Можури и у том правцу треба размишљати о још једној локацији за депонију на којој би се допремао отпад осталих приморских општина“, истакла је Јасавић. „Свака општина треба да брине о свом отпаду, а општина Бар не смије да буде сабирни центар отпада читавог приморја без јасне економске рачунице за то и та порука мора бити свима јасна“, закључила је Јасавић. Депонија „Можура“ током ове године реализује веома значајан пројекат изградње постројења за претварање биогаса у електричну енергију. „Морамо појачати активности на пројекту за биогас као важном ресурсу који треба валоризовати и на тај начин смањити негативне утицаје на животну средину“, закључила је Јасавић.

Потпредсједница Владе се састала и са члановима НВО „За ново и љепше Сутоморе“. „Ова НВО је помирила све наше разлике промовишући их као наше богатство, јер иницијални одбор ове НВО је сачињен од представника различитих политичких увјерења окупљених око једног циља – ново и љепше Сутоморе“, истакла је Јасавић. Резултати њиховог рада су бројни, а посебно треба истаћи иницирање креирања планске документације за реконструкцију Сутоморске тврђаве на Голом Брду – Табија. „Један од приоритета Владе је заштита културно-историјске баштине Црне Горе. Због тога поздрављамо иницијативу ове НВО за реконструкцију тврђаве Табија. Тврђава Табија ће обогатити културну туристичку понуду Црне Горе“, истакла је Јасавић. Ова организација постоји кратко вријеме, али је учинила пуно за Сутоморе. „НВО „За боље и љепше Сутоморе“ је доказ да људи треба да се удружују јер само заједничким снагама можемо постићи заједничке циљеве. Племенити циљеви треба да обједине све наше различитости као нашу предност. Да се у томе може успјети потврђује Ново и љепше Сутоморе. Сарадња цивилног сектора и локалне самоуправе може да да добре резултате, као што је примјер ове организације“, закључила је Јасавић.

Потпредсједница Јасавић се састала и са финансијским директором ад „Порт оф Адриа“. Током разговора представници инвеститора су навели да постоје одређени изазови које треба ријешити у будућности. Констатовано је да нијесу у потпуности дефинисана подручја концесија измедју Луке Пар и „Порт оф Адриа“. „Порт оф Адриа“ обухвата контејнерски терминал - који је опремљен за истовар, утовар и претовар и складиштење контејнера, терминал за генералне терете – који је адекватан за прихват и отпрему разне врсте генералних терета, као и дрвни терминал. „Од посебног значаја је охрабрити инвеститоре да улажу у капитал „Порт оф Адриа“ и Влада мора по том питању показати максималну агилност, првенствено због тога што инвеститор нема за циљ само тренутни профит, већ унапређење квалитета и стандарда који ће на дугорочном плану обезбиједити сигуран профит“, истакла је Јасавић. Углавном су испоштоване све уговорне обавезе уз блага кашњења са инвестицијама. Испорука опреме очекује се најкасније до прољећа. Проблем на који су указали у „Порт оф Адрии“ је неуједначена пракса судова у радним споровима што ствара правну несигурност која забрињава, на чему, у складу са уставним и законским рјешењима, мора радити Врховни суд.

Потпредсједница Јасавић је на крају радног дана посјетила мјештане Светог Ивана Добре Воде и са њима разговарала о проблемима водоснабијевања овог насеља, што је потребно што хитније.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИЦЕ ВЛАДЕ

Видео: Састанак потпредсједнице Владе Азре Јасавић са предсједником општине Бар Зораном Срзентићем - кадрови

Видео: Изјава потпредсједнице Јасавић након састанка са предсједником општине Бар

Видео: Изјава предсједника општине Бар Зорана Срзентића након састанка са потпредсједницом Јасавић

Видео: Потпредсједница Владе Азра Јасавић обишла АД Марина Бар - кадрови

Видео: Изјава потпредсједнице Јасавић након састанка са менаџментом АД Марина Бар

Видео: Изјава извршног директора АД Марина Бар Радована Орландића након састанка са потпредсједницом Јасавић

Видео: Потпредсједница Владе Азра Јасавић обишла Депонију Можура - кадрови

Видео: Изјава потпредсједнице Јасавић након посјете Депонији Мозура

Видео: Изјава директора Депоније Мозура Драгана Симовића

Видео: Потпредсједница Владе Азра Јасавић посјетила путничку агенцију „Аллегра Монтенегро“ - кадрови

Видео: Изјава потпредсједнице Јасавић након посјете путничкој агенцији „Аллегра Монтенегро“

Видео: Потпредсједница Владе Азра Јасавић посјетила Културни центар „Владимир Поповић Шпанац“ - кадрови

Видео: Изјава потпредсједнице Јасавић након посјете Културном центру „Владимир Поповић Шпанац“


Фотографије у већој резолуцији и видео снимке бољег квалитета можете преузети са ФТП сервера Владе ЦГ.

Параметри за приступ:

Линк: хттп://195.66.166.68/уплоад/УСЕР1
Корисничко име: усер1
Лозинка: 28фрWYК4Лс9Е

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?