Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Ивановић сусрео се са делегацијом Међународног фонда за развој пољопривреде – ИФАД

SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Делегација ИФАД-а, коју чине експерти за различите области, укључујући руралну инфраструктуру, развој кластера и кооператива, климатске промјене и финансије, данас је завршила трећу по реду мисију у циљу дефинисања пројекта подршке који ће се реализовати у Црној Гори од наредне године. Представници делегације данас су се сусрели са потпредсједником Владе проф. др Петром Ивановићем са којим су разговарали о завршном концепту подршке.

Ријеч је о пројекту кроз који ће Међународни фонд за развој пољопривреде ИФАД, организације чија је чланица постала Црна Гора почетком прошле године, финансирати црногорску пољопривреду у дијелу развоја руралне инфраструктуре, кластера и кооператива, као и побољшања производње висококвалитетних пољопривредних производа на сјеверу Црне Горе.

Делегација је протеклих седмица посјетила више црногорских општина, катуна и пољопривредних произвођача, углавном на сјеверу Црне Горе, како би се на терену упознали са специфичностима пољопривредне производње, ограничењима и могућностима, а све у циљу финализације пројекта подршке.

"Побољшање инфраструктуре, прије свега у дијелу водоснабдијевања и поправке путева у руралним срединама опредјелјује будући развој пољопривреде. То није само питање побољшања квалитета живота наших грађана, већ и повезивања пољопривредних прозивођача кроз кооперативе, стварање ланца вриједности и чвршћег увезивања примарне прозиводње и прераде. Уз константну едукацију, на овај начин јачаћемо нашу конкурентност. Поред већ обезбијеђених 52 милиона еура бесповратних средстава кроз програм ИПАРД, 50 милиона долара кредитних средстава од Абу Даби развојног фонда, 10 милиона еура која су већ на располагању црногорским пољопривредницима кроз програме ИПАРД-лике 1 и 2, износ од 5 милиона долара ИФАД-а представља још један доказ континуираног рада на снажењу црногорске пољопривреде“, казао је Ивановић.

Црној Гори је у новембру прошле године Борд директора ИФАД-а одобрио иницијална кредитна средства у износу од три милиона долара. У међувремену, уважавајући захтјеве црногорске стране и у сталној комуникацији са челницима ИФАД-а, одобрена су и два милиона долара бесповратних средстава.

До сада су реализоване три посјете представника ИФАД-а Црној Гори током којих су се представници овог Фонда упознали са особеностима пољопривреде Црне Горе и потенцијалним областима за улагања и унапрјеђење живота становништва у руралним подручјима. Одржани су и састанци са представницима релевантних државних и међународних институција.

Програм менаџер ИФАД-а за Црну Гору Анабел Ломен (Аннабелле Лхоммеан) истакла је је након састанка да је Црна Гора нова земља за ИФАД и да јој је веома драго што је обиласком терена видјела да је ријеч о земљи великих потенцијала за даљи развој пољопривреде. „Имамо привилегију да пружимо подршку Влади Црне Горе да настави валоризацију тих потенцијала, да помогнемо пољопривредним произвођачима да пронађу тржишне нише, повећају зараду, кроз производњу и пласман квалитетних производа“, оцијенила је Ломен.

Она је појаснила да су циљне групе пројекта пољопривредни произвођачи на сјеверу земље, којима ће се пружити подршка у удруживању, повезивању у кластере, затим повећању производње висококвалитетних производа. Уз ту компоненту пројекат ће подржати развој руралне инфраструктуре. „Вјерујемо да ће ИФАД подржати развој црногорске пољоприверде и побољшати спровођење стратегије до 2020. године“, казала је Ломен.

Представница ИФАД-а Нерина Музуровић истакла је да ће та међународна организација у сарадњи са Владом Црне Горе имплементирати пројекат који ће довести до примјене нових знања у области пољопривреде.

Представници ИФАД-а посјетиће Црну Горујош једном до краја године, након чега ће пројекат бити спреман за имплементацију предвиђену за наредну годину.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Видео: Сусрет делегације ИФАД-а са потпредсједником Ивановићем - кадрови

Видео: Изјава програм менаџерке ИФАД-а за Црну Гору Анабел Ломен поводом посјете Црној Гори

Видео: Изјава представнице ИФАД-а Нерине Музуровић поводом посјете Црној Гори

Видео снимке бољег квалитета можете преузети са ФТП сервера Владе ЦГ.

Параметри за приступ:

Линк: хттп://195.66.166.68/уплоад/УСЕР1
Корисничко име: усер1
Лозинка: 28фрWYК4Лс9Е

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?