Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Братислава: Сарадњом и координираним акцијама против тероризма и радикалног екстремизма

У времену када се Европа и свијет суочавају с растућим тероризмом и радикалним екстремизмом, веома је важно одржати солидарност и, кроз координисане акције, удружити снаге у правцу повећања сигурности, те одржавања мира и стабилности на континенту, поручено је са Гимних састанка који је одржан 2. и 3. септембра у Братислави.

На састанку који је био посвећен дискусији о супротстављању тероризму, као и превенцији и сузбијању радикализма, учествовали су високи представници ЕУ и министри вањских послова држава кандидата за чланство у ЕУ. На позив високе представнице ЕУ за вањску и безбједносну политику Федерике Могерини и потпредсједника ЕК и министра вањских послова Словачке Мирослава Лајчака, у име Црне Горе, на састанку је учествовао државни секретар за европске интеграције и главни преговарач амбасадор Александар Андрија Пејовић.

Амбасадор Пејовић је поздравио нови стратегијски оквир ЕУ у области вањске и безбједносне политике који посебну пажњу посвећује борби против тероризма и спречавање насилног екстремизма. Пренио је пуну посвећеност Црне Горе борби против тероризма и насилног екстремизма и поштовању основних вриједности на којима се заснива ЕУ, прије свега демократије, безбједности и људских права. Истакао да је Црна Гора овом питању посвећена кроз реализацију обавеза из преговарачког поглавља 24 - Правда, слобода и безбједност, те кроз спровођење активности из националних стратегијских докумената, односно јачањем правног и институционалног оквира те унапређењем административних капацитета за борбу против тероризма и спречавања насилног екстремизма.

„Донијели смо Стратегију за превенцију и сузбијање тероризма, прања новца и финансирања тероризма 2015-2018 и Стратегију за борбу против насилног екстремизма за период 2016-2018, усвојили Закон о измјенама и допунама Кривичног законика који је у складу са Резолуцијом УН о страним борцима и предвиђа казне затвора за црногорске држављане који су учествовали у сукобима на ратиштима у иностранству, и ојачали капацитете Специјалног тужилаштва и полиције за рад на предметима из области тероризма, организованог криминала, прања новца и кријумчарења оружја и финансијских истрага“ истакао је амбасадор Пејовић.

На маргинама Гимних састанка, амбасадор Пејовић је имао више билатералних сусрета с министрима вањских послова држава чланица ЕУ, које је упознао с напретком које је Црна Гора остварила у процесу приступања ЕУ, као и са задацима и плановима за предстојећи период. Састанци су били прилика и за размјену мишљења о билатералној техничкој подршци и унапређењу сарадње у области европске интеграције. Саговорници амбасадора Пејовића су поздравили резултате које је Црна Гора остварила на свим пољима и истакли да Црна Гора може рачунати на даљу подршку у испуњавању свих обавеза на путу према пуноправном чланству у ЕУ.

Министарство вањских послова и европских интеграција
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?