Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Блед: Чланство у ЕУ гарант стабилности и напретка Западног Балкана

Služba za odnose s javnošćuЧланство у ЕУ, и поред актуелних изазова с којима се ЕУ суочава, остаје најбољи покретач реформи које воде одрживом напретку, те гарант стабилности Западног Балкана, поручили су учесници Панела „Западни Балкан: Да ли је ЕУ још увије фактор подстицаја?“, који је одржан 6. септембра у оквиру Бледског стратешког Форума.

У име Црне Горе на Форуму је учествовао државни секретар за европске интеграције и главни преговарач амбасадор Александар Андрија Пејовић. У оквиру овог панела су говорили и министри вањских послова БиХ, Косова, Мађарске, Македоније и Србије; Игор Црнадак, Енвер Хоџај, Петер Сијарто и Никола Попоски и Ивица Дачић као и замјеник помоћника државног секретара у Бироу за европске и евроазијске послове Стате Департмента Хојт Б. Ји.

Амбасадор Пејовић је истакао да је чланство у ЕУ шанса за државе региона да превазиђу сукобе из прошлости, оснаже добросусједску сарадњу и заједничим напорима осигурају раст и развој овог дијела Европе.

„Процес приступања ЕУ остаје најважнији фактор одржавања мира и стабилности и ефикасан механизам за наставак реформи које ће државе Западног Балкана приближити најразвијенијим земљама Европе. Значајна експертска и финансијска подршка ЕУ и држава чланица која нам је на располагању омогућава да брже, квалитетније и ефикасније усвајамо европске стандарде и унапређујемо квалитет живота у државама региона. За државе Западног Балкана не постоји алтернатива чланству у ЕУ“, истакао је амбасадор Пејовић. С тим у вези је подсјетио на значајан оквир који ЕУ пружа кроз Берлински процес којим подстиче и помаже европску перспективу овог дијела Европе. Нагласио је да је ова иницијатива већ дала значајан допринос у инфраструктурном повезивању региона унутар себе и с ЕУ, чинећи Западни Балкан економски снажнијим и сигурнијим дијелом европског континента.

Учесници панела су истакли да се процес проширења, током претходних година, показао као једна од најуспјешнијих политика ЕУ и да је свака нова чланица дала нову снагу и квалитет породици ЕУ. Нагласили су да, и поред све веће захтјевности процеса приступања, али и изазова с којима се суочава посљедњих година, чланство у ЕУ и даље остаје снажан фактор привлачења и подстицаја за спровођење реформи, одржив напредак и стабилност.

Овогодишњи Форум који је био прилика за низ билатералних сусрета наше делегације, одржан је под називом „Осигурање будућности“ и окупио је око 700 учесника, високих званичника, представника државне управе, дипломатско – конзуларне представнике, као и представнике Европске комисије, Европског парламента, те међународних организација, реномираних научних института и приватних и јавних компанија.

Министарство вањских послова и европских интеграција

Видео: Амбасадор Пејовић - бледски статешки Форум - Панел „Западни Балкан: Да ли је ЕУ још увије фактор подстицаја?“ - кадрови

Видео: Изјава амбасадора Пејовића - бледски статешки Форум

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?