Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Њујорк: Ефикаснијом регионалном сарадњом до више резултата у европској интеграцији

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
Интензивирање сарадње држава Западног Балкана уз ефикасније регионалне механизме и јасну перспективу чланства у ЕУ праћену сталном подршком држава чланица, предуслов је стабилности и бољег живота грађана у овом дијелу Европе, поручили су министри вањских послова држава Западног Балкана на састанку с комесаром за сусједску политику и преговоре о проширењу ЕУ Јоханесом Ханом и генералним секретаром Савјета за регионалну сарадњу Гораном Свилановићем. У име Црне Горе, на састанку је учествовао државни секретар за европске интеграције и главни преговарач амбасадор Александар Андрија Пејовић.

Представници држава региона су истакли потребу да се кроз регионалну сарадњу продуби, убрза и побољша интеграција Западног Балкана у Европску унију. Разговорано је и о унапређењу регионалне сарадње у области образовања и афирмације младих, те обука и схема размјене за државне службенике у области европске интеграције. Предмет састанка је била и размјена мишљења о заједничком дјеловању усмјереном на борбу против радикализације и растућег екстремизма и тероризма.

Комесар Хан је потврдио подршку политици проширења и европској перспективи држава Западног Балкана и похвалио напоре земаља у остваривању циљева зацртаних на Самиту у Паризу. У том смислу, додатно је указао на потребу даљег рада на меким мјерама како би се омогућило несметано инфраструктурно повезивање унутар Балкана и према Европској унији. 

Амбасадор Пејовић је представио активности које Црна Гора спроводи у финализацији спровођења меких мјера у саобраћају и енергетици, као и креирању мреже за обуку млађих државних службеника на тему европских послова. Такође, указао је на потребу боље координације и ефикаснијег рада у оквиру регионалних иницијатива. Представио је и напредак који је Црна Гора остварила током четири године вођења приступних преговора за чланство у ЕУ истакавши да су спроведене реформе већ дале конкретне видљиве резултате у појединим областима. 

Договорено је да се до краја године у региону одржи нови састанак министара вањских послова Западнобалканске шесторке.

Министарство вањских послова и европских интеграција
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?