Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Њујорк: Подршка САД-а и Литваније у интеграционим процесима

  
        
Државни секретар за европске интеграције и главни преговарач амбасадор Александар Андрија Пејовић имао је, на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација, састанке с министром вањских послова Литваније Линеасом Линкевичусом и замјеником помоћника државног секретара у Стејт Департменту Хојтом Јием.

Оба саговорника амбасадора Пејовића су оцијенила да је Црна Гора веома озбиљно и одговорно ушла у реформске процесе, те да већ биљежи добре резултате на путу према чланству у ЕУ и НАТО.

Министар Линкевичус је честитао на оствареним резултатима и пренио да Црна Гора може рачунати на сву потребну подршку те државе у испуњавању услова за чланство у ЕУ. С тим у вези, саговорници су размијенили мишљење о интензивирању сарадње и преносу литванског искуства и експертизе у областима реформе правосуђа и државне управе, унутрашњих послова, борбе против корупције, пољопривреде и руралног развоја, ветеринарства, финансија и конкурентности. Кад је ријеч о приступању Црне Горе НАТО-у, министар Линкевичус је информисао амбасадора Пејовића да је Приступни протокол за чланство Црне Горе у парламентарној процедури, те да очекује његову скору ратификацију.

Замјеник помоћника државног секретара у Стејт Департменту Хојт Ји је похвалио реформе које је Црна Гора спровела у процесу приступања Алијанси, као и ангажман Црне Горе на очувању и јачању добросусједских односа и улогу и допринос снажењу европске перспективе региона. Пренио је да Сједињене америчке државе снажно подржавају приступање Црне Горе НАТО-у, те изнио очекивање да ће Сенат САД-а, након позитивног мишљења Комитета за вањске послове, ускоро ратификовати Протокол о приступању Црне Горе Алијанси.

Министарство вањских послова и европских интеграција
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?