Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједница Владе Азра Јасавић посјетила НВО „СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Улцињ“

Објављено: 25.09.2016. 00:02 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИЦЕ ВЛАДЕ

Потпредсједница Владе Азра Јасавић је посјетила НВО СОС телефон за жене и дјецу жртве насиља Улцињ и разговарала са извршном директорицом Хатиџом Нелај и њеним сарадницама.

Најдрагоцјенији ресурс друштва су људи. Половину тог ресурса чине жене које су неправедно запостављене. „Црна Гора као патријахално друштво мора учинити све да промовише женска људска права, како жене не би остале затворене у традиционалним оквирима“, истакла је Јасавић.

Потпредсједница Јасавић је навела да је Влада показала агилност у заокруживању нормативног оквира усвајањем закона којима се афирмишу женска људска права. „На овим парламентарним изборима, на свим листама, свако четврто мјесто припада жени и жену може замијенити само жена. Ово је корак напријед, али имплементацијом закона, када су у питању женска права, не можемо бити задовољни. Зато ћу се, првенствено као жена, а затим као потпредсједница Владе, залагати да иста буду успјешно примијењена у пракси“, истакла је Јасавић.

Данас је жена често жртва породичног насиља, а средина у којој живимо, нажалост, често оправдава насилнике и кривицу пребацује на жртву. Институције које то треба да контолишу не стају довољно у заштиту жртава насиља. Традиционална права мушкараца не смију бити јача од закона. У 21. вијеку жена не може бити затворена у традиционалним оквирима, јер само јака жена може бити стуб породице, а самим тим и друштва“, навела је Јасавић.

„Нема среће у друштву без срећног појединца. Без срећног појединца, нема ни срећне породице, а срећна породица је само она која је функционална, тј. она која у којој је мајка, као стуб исте, испоштована. Здрава породица ствара здравог појединца, а здрава личност је идеал сваког друштва, чему мора тежити и наше друштво. Без озбиљне борбе против насиља над женама и дјецом тај идеал не можемо остварити, зато је рад невладиних организација које се баве заштитом жена и дјеце потребно оснажити, што је обавеза и Владе Црне Горе“, закључила је Јасавић.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИЦЕ ВЛАДЕ 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?