Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Петар Ивановић обишао Вектру Јакић у циљу праћења реализације кредита Абу Даби развојног фонда

Објављено: 25.09.2016. 19:06 Аутор: Служба за односе с јавношћу

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Производња пелета у “Вектри Јакић” ушла је у континуирану серијску производњу. Ријеч је о висококвалитетном пелету намијењеном првенствено извозу. У једном од најмодернијих погона за производњу пелета у региону ради 30 новоупошљених радника који су током претходних мјесеци прошли обуку од сране представника произвођача опреме. Да је инвестиција реализована из кредита Абу Даби развојног фонда реализивана по плану и да даје очекиване ефекте, увјерио се током посјете фабрици потпредсједник Владе Црне Горе Петар Ивановић.

Ивановић је са власником компаније Драганом Брковићем обишао фабрику, разговарао са радницима и представницима италијанског произвођача пакирнице који су управо завршили обуку радника. Он се увјерио и у напредак у изградњи и опремању осталих производних капацитета везаних за нове инвестиције у Вектри.

Фабрика има капацитет од 7,5 тона пелета на сат. Ријеч је о производу А1 квалитета. „То је квалитет који нам је отворио врата ЕУ тржишта. За разлику од марта мјесеца, када је извршена пробна производња, фабрика је сада потпуно спремна за серијску производњу. Завршена је обука радника и извршено фино подешавање свих параметара“ казао је Брковић додајући да ће од октобра погон радити у три смјене.

Према његовим ријечима, Вектра ће се трудити и да да допринос побољшању еколошке ситуације у Пљевљима. Он је истакао и нову инвестицију у реконструкцију и модернизацију енергетског блока капацитета 45 МW. „Један котао биће испоручен у марту, а други ћемо уговорити до краја наредне године. Имаћемо количину енергије створене из биомасе која може да задовољи потребе Вектре, али и да се користи за топлификацију градског језгра“ казао је Брковић. Посебне повољности биће понуђене грађанима који имају инсталације за гријање на пелет.

Потпредсједник Ивановић, који у континуитету на терену прати реализацију свих пројеката који се финансирају из средстава из Абу Даби развојног фонда, изразио је задовољство резултатима које је остварила Вектра. Он је подсјетио да је до сада потписано девет уговора о кредитирању, од чега је, по добијању адекватних колатерала, финансирано пет. „Једна од компанија која је добила средства је Вектра. Овдје сам да се лично увјерим да је све што уговорено реализовано. Веома ми је драго да је кренуо извоз за Италију, као и да ће бити посебних повољности за грађане Пљеваља. То показује да је компанија Вектра и социјално одговорна, да нема само циљ да оствари профит, већ и да буде активан учесник у развоју Пљеваља“ казао је Ивановић.

Он је оцијенио да допринос цијелог система Вектре није само у запошљавању и производњи у репроланцу од шуме до извоза, него и у санирању еколошког стања. „Такође, то је систем који даје довољно могућност и за будуће позитивне ефекте. Таквих система недостаје Црној Гори, да би додатно убрзали економски развој, и довели у баланс увоз и извоз“. Ивановић је позвао остале предузетнике из Пљеваља и цијеле Црне Горе, да што прије поднесу апликације за средства из АДФД фонда, како би се увећала производња и отворила нова радна мјеста. „Уколико ми то не учинимо, нико други неће умјесто нас. Морамо се манути подјела и радити заједно, јер само заједнички рад може дати брзе резултате од којих ћемо сви имати користи и брже достизати европски ниво квалитета живота“, поручио је Ивановић.

 Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

У Вектри се тренутно ради и на реализацији још неколико програма везаних за посебне технологије производње финалних производа од дрвета намијењених тржиштима далеког Истока и сјевене Африке. Већ је изграђена и инфраструктурно опремљена хала површине 25.000 квадратних метара у којој ће се, како је планирано, радити дрвене куће по најсавременијој технологији. 

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ

Видео: Потпредсједник Владе посјетио компанију „Вектра Јакић“ - кадрови

Видео: Изјава власника компаније „Вектра Јакић“ Драгана Брковића

Видео: Компанија „Вектра Јакић“ - кадрови

 
 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?