Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Подгорици обиљежен Европски дан језика

У организацији Министарства вањских послова и европских интеграција, Министарства просвјете и Гимназије "Слободан Шкеровиц́", у Подгорици је данас свечано обиљежен Европски дан језика.

Тим поводом, ученици Гимназије су кроз перформансе на енглеском, француском, њемачком, италијанском, шпанском и руском језику указали на језичко богатство и европске вриједности. Ученици су говорили стихове Шекспира, Павезеа, Гетеа, Сервантеса, Превера, Симонова, Шантића, Његоша, Дучића и Николића.

Свечани програм су отворили директорица Гимназије Зоја Бојанић Лаловић, в. д. генералног директора за европске послове у МВПЕИ Миодраг Радовић и генерални директор Директората за опште средње, средње стручно и образовање одраслих у Министарству просвјете Вељко Томић.

Вршилац дужности генералног директора за европске послове у МВПЕИ Миодраг Радовић је истакао да је познавање страних језика потреба савременог друштва. „Та потреба постаје израженија како се приближавамо чланству у ЕУ гдје је веома важно бити образован, стручан, ефикасан и језички вјешт грађанин“, поручио је Радовић.

Подсјетио је да Европски дан језика слави заједништво и сарадњу међу државама које чине европску породицу народа. С тим у вези је нагласио да је Европска унија најзначајнији европски културни пројекат који се темељи на начелу уједињени у различитости. „Управо језичка политика и пракса у органима ЕУ оживљава њена начела – сви језици држава чланица аутоматски добијају статус службених језика. Тиме Европа показује да су сви њени грађани равноправни и да уважава културне особености свих држава чланица“, рекао је Радовић.

Он је објаснио да Европска унија као посебну вриједност истиче вишејезичност и на разне начине подстиче учење језика, унапређење наставника страних језика, те рано учење два страна језика.

Генерални директор Директората за опште средње, средње стручно и образовање одраслих у Министарству просвјете Вељко Томић је истакао да „Свјесни важности језичких компетенција и познавања страних језика настојимо да осавременимо процес наставе тако да исходи учења буду остварени у потпуности односно да се ученици оспособе за активно коришћење страних језика које изучавају у школи. Посебна пажња поклања се сталном стручном усавршавању наставника страних језика, како би они, знајући и примјењујући савремене методе у настави језика, помогли ученицима да развију језичке компетенције у пуној мјери што доприноси формирању образованих младих људи окренутих мобилности и конкурентности у области образовања и запошљавања“.

„Обиљежити европски дан језика значи прихватити језичку различитост као извор узајамног богаћења. При учењу других језика ствара се ризница која у себи носи богатство културне и језичке разноликости. Разговарати са другима на њиховом језику јесте поштовање другога човјека, његове културе и традиције, јер учење језика је најчудесније средство упознавања народа, средство толеранције дио културног насљеђа и идентитета. Језик више је вриједност која отвара широка пространства, а свака изговорена ријеч на другом језику је корак ка човјеку“, поручила је директорица Гимназије Зоја Бојанић Лаловић.

Министарство вањских послова и европских интеграција
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?