Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Берлин: Њемачка снажно подржава прогрес Црне Горе ка ЕУ и НАТО

Služba za odnose s javnošćuВ.д. Државног секретара за политичка питања Вера Кулиш сусрела се данас у Берлину са Гунтером Крихбаумом, предсједником Одбора за ЕУ послове у њемачком Бундестагу. У срдачном и отвореном разговору размијењена су мишљења о актуелним кретањима у Црној Гори, са посебним фокусом на процес ЕУ и НАТО интеграција.

Крихбаум је одао признање за резултате које је Црна Гора постигла у приступним преговорима, конкретно у спровођењу кључних реформи, што на најбољи начин потврђује спремност и досљедност црногорске Владе у испуњавању обавеза из ЕУ агенде. 

„Веома цијенимо све што је Црна Гора урадила и постигла на досадашњем путу ка ЕУ и НАТО и то за само десет година од обнове независности, што њен успјех чини још већим и вриједним поштовања“, рекао је предсједник Одбора за ЕУ послове. Констатовао да је Влада Црне Горе са јасним европским и еуроатлантским курсом поуздан партнер на Западном Балкану, посебно вреднујући лични допринос премијера Ђукановића у том домену и додао да Њемачка снажно подржава прогрес Црне Горе ка ЕУ и НАТО, што нашу земљу додатно квалификује као фактора стабилности у региону. 

Крихбаум је током разговора, такође, поздравио унутрашњи политички дијалог и формирање владе изборног повјерења. 

Државни секретар Кулиш је захвалила на квалитетној сарадњи са њемачким Бундестагом, посебно Одбором за ЕУ послове и његовој подршци интеграционим процесима наше земље, што за Владу Црне Горе представља додатно охрабрење и признање за остварено, уз очекивање да ће контакти бити додатно интензивирани како наша земља буде даље напредовала у приступним преговорима. На тој линији, упознала је саговорника са актуелним напретком у преговарачком процесу, планираном динамиком до краја ове године, као и са ситуацијом у сусрет парламентарним изборима.

Кулиш је данас разговарала и са послаником Петером Бајером (ЦДУ), извјестиоцем за Црну Гору у Одбору за међународне односе њемачког Бундестага. Током састанка било ријечи о политичким приликама у Црној Гори и процесима интеграција. 

Бајер је изразио задовољство прогресом који Црна Гора остварила и посебно одао признање за одговорну политику Владе Црне Горе, наглашавајући значај наставка њене проевропске и трансатлантске политике, како за будућност наше земље, тако и за стабилност и прогрес региона. У том контексту, пренио је очекивање да ће у СР Њемачкој, у догледно вријеме, бити окончана парламентарна процедура ратификације Протокола о приступању Црне Горе НАТО-у.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?