Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједница Јасавић сусрела се са делегацијом кинеске провинције Гуиџоу

Објављено: 01.10.2016. 00:42 Аутор: Кабинет потпредсједнице Владе

Služba za odnose s javnošću

Видео: Потпредсједница Јасавић сусрела се са делегацијом кинеске провинције Гуиџоу - кадрови

Видео: Изјава потпредсједнице Азре Јасавић након сусрета са делегацијом кинеске провинције Гуиџоу

Потпредсједница Владе Црне Горе Азра Јасавић сусрела се са делегацијом кинеске провинције Гуиџоу, која борави у радној посјети Црној Гори на позив Асоцијације црногорско-кинеског друштва пријатељства.

Потпредсједница Јасавић је изразила задовољство поводом сусрета и захвалност НР Кини на донацијама и помоћи коју континуирано упућује Црној Гори. „Влада је заинтересована за јачање економских веза са Кином и подстицање кинеских инвестиција. Посебно желимо да отворимо наше тржиште за кинеске туристе и прилагодимо га њиховим потребама. Међу првим видовима сарадње предложила бих сарадњу у области здравственог и рехабилитционог туризма. У циљу што успјешније сарадње двије државе, такође сматрам важном међународну размјену студената“, навела је Јасавић. Потпредсједница је одала признање Асоцијацији црногорско-кинеског друштва пријатељства на преданом раду који је усмјерен на продубљивање односа са НР Кином.

Шефица делегације Чен Год, директорица Канцеларије за спољне послове и потпредсједница Асоцијације пријатељства са иностраним земљама Гуиџоа, била је први студент из Кине у Црној Гори, у програму међународне размјене студената. Након 26 година опет је дошла у Црну Гору и изразила задовољство промјенама и прогресом на свим пољима. „Наша провинција је започела сарадњу са Црном Гором 1987. године, а наша мисија током ове посјете је да отворимо нову еру односа која мора бити садржајна и стратешка“, навела је Чен. Такође је истакла да ће Асоцијација током ове посјете имати бројне сусрете са званичницима и институцијама, како би са Владом дефинисали области будуће сарадње. „Ми смо као провинција напредовали и достигли међународне стандарде у туризму, посебно планинском, пољопривреди, одрживом развоју, екосистему и заштити животне средине, образовању, спорту и управљању саобраћајним системима у планинским подручјима“, истакла је Чен. Компанија „Гуизхоу Роад анд Бридге Цорпоратион“ је једна од најбољих у Кини управо у пројектовању саобраћајне инфраструктуре својствене планинским земљама попут Црне Горе. „Ово је само једна од области у којој се може осварити успјешна сарадња двију држава, која ће бити од обостраног значаја“, истакла је Јасавић. Поред тога, делегација је изразила спремност за прихватање одређеног броја студената и спортиста, спортских радника и тренера, посебно у области фудбала и кошарке, као и за размјену у области туризма и хотелског менаџмента.

На крају, представници делегације провинције Гуиџоу су изразили жељу да Црна Гора учествује на међународним конференцијама које ова провинција организује у јулу, августу и септембру, на тему ИТ технологија, едукације, развоја планинског туризма, као и спорта.

Кабинет потпредсједнице Владе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?