Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржане редовне годишње консултације руководећег састава МВПЕИ-а и шефова ДКП-а

Služba za odnose sa javnošćuSlužba za odnose sa javnošću
 

У Подгорици су јуче и данас одржане редовне годишње консултације руководећег састава Министарства вањских послова и европских интеграција са шефовима дипломатско – конзуларних представништава Црне Горе у свијету.

На дводневном састанку су разматране реализоване активности дипломатско – конзуларне мреже током претходне године, као и предстојеће обавезе и планови за унапређење рада дипломатске службе, посебно у контексту испуњавања услова за чланство у ЕУ и НАТО-у. Такође је било ријечи о модалитетима унапређења интерне оспособљености Министарства и дипломатско-конзуларне мреже.

Првог дана годишњих консултација шефовима дипломатско – конзуларних представништава, у својству предсједавајућег ЕУ, уводним говором обратио се министар вањских послова Словачке Њ.Е. Мирослав Лајчак. Том приликом, Лајчак је истакао да је Црна Гора деценију од обнове независности искористила на најбољи могући начин, како за спровођење озбиљних унутрашњих реформи, тако и за реализацију кључних вањско – политичких приоритета. С тим у вези, похвалио је изузетне успјехе остварене на плану интеграције у ЕУ и НАТО, чланство у свим релевантним међународним организацијама, као и улогу Црне Горе у изградњи добросусједских односа и снажењу регионалне сарадње.

Другог дана радовних годишњих консултација, са шефовима дипломатско – конзуларних представништава разговарао је предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић, као и руководећи састав Министарства вањских послова и европских интеграција.

Предсједник Владе Мило Ђукановић је представио кључне напоре и учинке вањске политике у протеклом четверогодишњем мандату Владе, како са аспекта НАТО и ЕУ интеграција, тако и са становишта економског развоја. Он је казао да су на економском плану остварени запажени резултати и указао на добар инвестициони оквир који је обиљежио мандат Владе у оквиру којег су започети пројекти у области инфраструктуре, енергетике и туризма.

Премијер Ђукановић је казао да су резултати у области спољне политике, првенствено европске и еуроатлантске интеграције, означили стратешки заокрет ка новом систему вриједности државе и друштва и пренио задовољство напретком који је остварен у приступању Алијанси и преговарачком процесу, што Црну Гору квалификује као озбиљног и стабилног партнера на Западном Балкану.

Осим поменутих, у фокусу овогодишњих консултација биле су и теме из области економске дипломатије, сарадње матичне државе са дијаспором и мултилатерализма.

Služba za odnose sa javnošćuSlužba za odnose sa javnošću

Видео: Разговор премијера Мила Ђукановића са шефовима дипломатско – конзуларних представништава - кадрови

Министарство вањских послова и европских интеграција

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?