Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Заједничко саопштење високе представнице Федерике Могерини и комесара Јоханеса Хана о изборима у ЦГ

На приложеном линку налази се заједничко вечерашње саопштење високе представнице Европске уније за вањску политику и безбједност Федерике Могерини и комесара за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана


Незванични превод саопштења:

Заједничка изјава високе представнице/потпредсједнице Федерике Могерини и комесара Јоханеса Хана о изборима у Црној Гори

Грађани Црне Горе гласали су јуче на парламентарним и локалним изборима у миру и реду и унутар реформисаног законског оквира. Изборе су посматрали домаћи и међународни посматрачи које је акредитовала Државна изборна комисија.

Посматрачка мисија Канцеларије за демократске институције и људска права Организације за европску безбједност и сарадњу (ОСЦЕ/ОДИХР) је у прелиминарној изјави оцијенила да су парламентарни избори одржани у конкурентном окружењу и да их је одликовало опште поштовање темељних слобода, те да су примјећене позитивне промјене показале истинску вољу за унапређење овог процеса. Надлежни органи треба да, у складу са прописима, испрате све случајеве процедуралних неправилности и позабаве се свим недостацима о којима су посматрачи извијестили.

Црна Гора је веома напредовала у приступном процесу Европској унији и мјесеци пред њом морају бити искоришћени за продубљивање и убрзавање политичких и економских реформи, посебно у области владавине права у којој ми желимо да видимо још бољи биланс резултата. Радујемо се конституисању новог парламента, брзом формирању нове владе и наставку стабилног пута Црне Горе у еуроатлантским интеграцијама као и користи коју тај процес буде донио грађанима и Европи у цјелини.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?