Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Државни службеници из Црне Горе у Програму ЕУ за младе професионалце

Видео: Изјава шефа Делегације Европске уније у ЦГ Аива Орава поводом почетка пројекта „ЕУ програм за младе професионалце"

Пет младих државних службеника из Црне Горе изабрани су да учествују у Програму Европске уније за младе професионалце са Западног Балкана, који финансира Европска унија, а реализује Британски савјет. Програм је резултат договора оствареног на Самиту у Паризу у јулу ове године и одраз је значаја који реформа јавне управе заузима у процесу приступања ЕУ.

На свечаности поводом испраћаја пет црногорских кандидата, амбасадор Европске уније у Црној Гори, Аиво Орав, честитао је младим професионалцима из Црне Горе који ће похађати интензивну обуку у Паризу и учествовати у програму размјене у јавној управи једне од земаља из региона. „Ваше породице и ваша земља би требало да се поносе вама. Сада морате да на најбољи начин искористите ову јединствену прилику не само за ваше лично и професионално усавршавање, већ и као допринос цјелокупном друштву,ˮ рекао је амбасадор Орав.

Подсјећајући на важност професионалне, одговорне и ефикасне јавне управе ослобођене политичког уплитања, шеф Делегације Европске уније у Црној Гори је казао да се подршка ЕУ земљама кандидатима у овој области јасно осликава кроз овај програм: „Реформа јавне управе се може спровести само ако се улаже у младе државне службенике. Учешћем у овом програму, црногорским службеницима не дајемо само могућност да стекну вјештине неопходне у савременој јавној служби, већ и прилику да додатно оснаже регионалну сарадњу на Западном Балкану,ˮ истакао је амбасадор Орав.

Говорећу у име партнера који реализују пројекат, директорка Британског савјета у Црној Гори, Вања Маџгаљ, казала је да је циљ овог пројекта да се пружи подршка процесу приступања ЕУ у региону кроз јачање професионалних капацитета јавне управе и даље снажење регионалне сарадње. Маџгаљ је указала да је циљ пројекта да се препозна наредна генерација лидера и да им се пружи подршка кроз академску обуку и радно искуство које ће им омогућити да стекну практична знања за успјешно спровођење реформи.

Данило Смоловић и Слађана Павловић из Министарства финансија, Стефан Вукотић из Службе за односе с јавношћу Владе Црне Горе, Мирјана Ивановић и Андријана Чановић из кабинета потпредсједника Владе за политички систем, вањску и унутрашњу политику, имаће прилику да наредне недјеље путују у Париз на интензивну обуку на Школи јавних политика на Институту за политичке студије (Сциенцес По). Након завшетка програма, биће им додијељен сертификат из области менаџмента и јавних политика.

„Заједно са вашим вршњацима из Београда, Сарајева, Тиране, Приштине и Скопља, ви сте будућа генерација креатора политика на Западном Балкану,ˮ закључио је амбасадор Орав на пријему који је организован у Подгорици.

Програм ЕУ за младе професионалце са Западног Балкана

Програм ЕУ за младе професионалце са Западног Балкана је једногодишњи пилот пројекат регионалне обуке са компонентом размјене.

Циљ овог програма је да допринесе напретку у процесу приступања ЕУ и јачању регионалне сарадње на Западном Балкану, кроз изградњу капацитета и промоцију регионалне сарадње између младих државних службеника из шест земаља Западног Балкана.

Након програма обуке у Паризу, изабрани млади професионалци ће похађати програм размјене у јавној управи једне од земаља у региону.

Више информација о програму је доступно овдје.

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ / СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?